Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

Corea del Sud evacua dues illes frontereres amb el Nord i contesta amb foc real trets d'artilleria de Pyongyang

Seül acusa el règim de Kim Jong-un de "provocació" i afloren les tensions militars al mar Groc per discrepàncies amb la línia divisòria establida entre els dos països després de l'armistici del 1953

Vista de l'illa evacuada de Yeonpyeong, a Corea del Sud / Reuters

L'exèrcit sud-coreà ha emés aquest divendres ordes d'evacuació per a les illes de Yeonpyeong i Baengnyeong, situades enfront de la costa nord-coreana al mar Groc, després que el règim de Pyongyang llançara en zones pròximes vora 200 rondes d'artilleria que no han causat danys a la població. "L'exèrcit nord-coreà ha disparat més de 200 rondes entre les 09:00 i les 11:00 [01:00 i 03:00 hora d'ací] de hui divendres, 5 de gener, en la zona del cap Jangsan, al nord de l'illa de Baengnyeong, i del cap Sanseong, al nord de l'illa de Yeonpyeong", ha informat l'Estat Major sud-coreà en un comunicat remés a mitjans.

"No s'han generat danys a civils o a l'exèrcit i el punt d'impacte se situa al nord de l'NLL", indica el text en referència a les sigles de la línia límit nord, divisòria en el mar Groc—anomenat mar de l'Oest en les dues Corees— que rebutja Pyongyang i que ha sigut escenari de nombroses disputes. Entre d'altres, el bombardeig de Yeonpyeong perpetrat per Corea del Nord, que va costar la vida de quatre nacionals meridionals el 2010. L'exèrcit comandat per Seül ha respost amb maniobres amb foc real els assajos d'artilleria recentment realitzats pel país veí al mar Groc i els ha qualificat de "provocacions nord-coreanes".

Un funcionari de l'Ajuntament de Yeongpyeong, on viuen unes 1.700 persones, ha apuntat a l'agència Yonhap que s'han emés dues ordes d'evacuació cap al migdia per decisió d'una unitat militar. També ha confirmat que aproximadament a la mateixa hora s'ha decretat el desallotjament dels vora 4.000 residents de Baengnyeong, l'illa més occidental de Corea del Sud, perquè es traslladen als refugis.

El 23 de novembre del 2010, unes maniobres amb foc real que la marina sud-coreana duia a terme prop de Yeonpyeong, situada 115 quilòmetres a l'oest de Seül i a només deu de la costa nord-coreana, es respongueren amb desenes de rondes d'artilleria disparades des del règim Nord sobre aquesta illa. Aquell episodi va destruir diversos edificis i va deixar díhuit ferits a més de les quatre víctimes mortals esmentades abans.

L'NLL és la línia divisòria traçada per les Nacions Unides per a evitar nous xocs entre les dues Corees després de la signatura de l'armistici que va posar fi a la Guerra de Corea el 1953. El règim de Kim Jong-un rebutja aquesta ubicació i defensa que hauria de situar-se més al sud. Les discrepàncies entorn de l'NLL entre els exèrcits dels dos països, que tècnicament segueixen en guerra perquè no s'ha substituït la treva per un acord de pau, arrosseguen ja més de cinquanta morts, principalment militars, de tots dos bàndols en els últims vint anys.

En aquella zona també va resultar afonada per un torpede nord-coreà la corbeta meridional ROKS Cheonan i 46 dels tripulants van perdre la vida com a resultat del bombardeig.

El nou episodi d'aquest divendres il·lustra l'increment renovat de les tensions militars entre les dues Corees després que Pyongyang anunciara al novembre que suspenia un acord militar bilateral del 2018 que buscava rebaixar la tensió en zones frontereres i que, entre altres coses, prohibia les maniobres amb foc real entorn de la divisòria.

També et pot interessar