La correista Luisa González i l'empresari Daniel Noboa es disputaran la presidència de l'Equador en segona volta
Christian Zurita, el candidat que substitueix l'assassinat Villavicencio deu dies abans de la votació, queda en tercera posició i fora de la carrera pel govern del país
L'Equador decidirà qui governarà el país el 15 d'octubre en una nova cita amb les urnes. La candidata del partit de l'expresident Rafael Correa, Luisa González, i el jove empresari Daniel Noboa s'han assegurat aquest diumenge el pas a la segona volta de les eleccions presidencials amb un 33% i un 24% dels suports, respectivament, percentatges que els converteixen en els dos candidats més votats, amb vora el 80% escrutat. El tercer candidat en lliça era Christian Zurita, substitut del recentment assassinat Fernando Villavicencio, que ha quedat fora de la carrera presidencial amb un 16% dels sufragis.
El resultat electoral obri la porta a una nova campanya electoral polaritzada en dos aspirants que defendran el seu model de país per a l'Equador: el correisme de González davant l'elit econòmica i empresarial que encarna Noboa. Si bé les enquestes ja preveien que la deixebla de Correa seria la més votada en primera ronda, gràcies al vot dur que acostuma a tindre el corrent polític de l'expresident, Noboa no estava en cap de les travesses i ha sigut la sorpresa de la nit. Amb 35 anys, és el més jove dels huit candidats i fill de l'empresari Alvaro Noboa, que va optar cinc vegades a la presidència. El seu suport electoral ha tingut un ascens meteòric en els últims dies, impulsat pel vot jove i per presentar una imatge d'"outsider".
Luisa González, una advocada i exassembleista que va ocupar diversos càrrecs dins de l'administració de Correa, serà la primera dona a disputar la segona volta d'unes eleccions presidencials a l'Equador. "Fem una crida a la unitat de tots els equatorians", ha dit l'aspirant de Revolució Ciutadana, que ha seguit els resultats a Quito acompanyada per l'exvicepresident del govern d'Espanya i exsecretari general de Podem Pablo Iglesias.
A parer d'ella, l'assassinat del candidat presidencial Villavicencio, acèrrim enemic de Correa per les denúncies de presumpta corrupció que va fer en contra seua al llarg de la seua carrera periodística, ha perjudicat la seua candidatura i li ha impedit aconseguir una victòria en primera volta. Per a haver guanyat aquest diumenge, necessitava haver aglutinat el 50% dels vots o, per contra, almenys un 40% i deu punts percentuals d'avantatge sobre la resta.
Votacions en plena escalada de violència
En aquesta jornada d'eleccions presidencials i legislatives han acudit a les urnes el 82,26% dels més de 13,4 milions d'equatorians habilitats per a votar. El dia s'ha desenvolupat sense incidents d'importància, excepte alguns problemes reportats en la plataforma informàtica per a exercir el vot telemàtic dels ciutadans empadronats a l'estranger que, segons el Consell Nacional Electoral (CNE), va ser objecte de ciberatacs a països com l'Índia, Bangladesh, el Pakistan, Rússia, Ucraïna, Indonèsia i la Xina. No obstant això, l'autoritat electoral assegura que no s'ha vulnerat el secret del vot i que no ha afectat el resultat final.
Els comicis, a més, transcorren enmig de l'estat d'excepció decretat pel govern equatorià després de l'assassinat de Villavicencio. Els recintes electorals estan fortament blindats per la Policia i les forces armades per tal de previndre nous actes violents, dins d'una espiral atribuïda al crim organitzat i al narcotràfic per les autoritats.