Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)
Lliga Endesa: València Bàsket-Spar Girona

Crisi política a Tunísia: el president assumeix els poders i els partits l'acusen de donar un colp d'estat

La decisió arriba després d'intenses protestes ciutadanes contra el govern i el Parlament del país que reclamaven la dissolució de la cambra i una reforma del sistema polític

Celebracions a Tunísia després que el president del país anunciara la suspensió del Parlament i cessara el primer ministre / Layli Foroudi (Reuters)

El president de Tunísia, Kaïs Saïed, ha anunciat de sorpresa aquest dilluns el cessament del primer ministre del país, Hichem Mechichi, i la suspensió del Parlament "per a recuperar la pau social i salvar l'Estat i la societat". Una decisió que per als principals partits polítics, que reclamen la continuïtat de l'Assemblea, és un clar "colp d'estat".

"Això és un colp contra la democràcia tunisiana i la seua Constitució. Tunísia és l'única història d'èxit de la Primavera Àrab i aquesta història no acaba ací", subratlla en un comunicat Ennahda, principal força parlamentària i sòcia del govern, després de l'anunci que Saïd va fer passades les 9 de la nit. Aquesta formació, conservadora de tendència islamista, ha compartit un vídeo en xarxes socials que mostra com l'exèrcit va impedir cap a les dues de la matinada l'accés al Parlament a diversos diputats, inclòs el president de la cambra i líder del partit, Rached Ghannouchi.

D'altra banda, el dirigent de la coalició islamista Al Karama ha qualificat d'il·legal la iniciativa i ha demanat als diputats i les diputades que ocupen els seus escons a partir del dimarts per a dur a terme la destitució del president tunisià.

Eufòria al carrer

L'inesperat moviment del mandatari ha arribat després d'una onada d'intenses protestes antigovernamentals que demanaven la dissolució del Parlament per la gestió de la crisi del coronavirus i el deteriorament de les condicions de vida de la població, en general, i una profunda reforma del sistema polític. Diverses seus regionals del partit Ennahda havien sigut assaltades i incendiades al llarg del diumenge en les diferents manifestacions que tingueren lloc en tot el país.

Milers de ciutadans han tornat després als carrers per a celebrar l'anunci que Saïed va fer públic al final d'una reunió urgent amb alts càrrecs de l'exèrcit i de les forces de seguretat. A més de cessar el cap del govern de Tunísia i suspendre el Parlament durant 30 dies, el president del país ha retirat la immunitat parlamentària de manera immediata de tots els diputats i diputades de la cambra.

A pesar del toc de queda i les restriccions per la crisi sanitària de la Covid-19, que prohibeixen tota classe de manifestacions públiques, la capital, Tunis, ha viscut un ambient festiu en el qual milers de cotxes i transeünts han festejat la notícia davant la mirada de les forces de seguretat fins a ben entrada la matinada.

Unes celebracions a les quals s'ha unit el mateix president Saïed. A partir d'ara, ell assumirà també, de manera provisional, el càrrec de cap del govern i la presidència de la Fiscalia, sempre dins del marc constitucional.

Segons ha explicat en un discurs institucional, té previst nomenar un nou primer ministre durant el període de transició i ha defés l'ús de l'article 80 de la Constitució que recull que, en cas de "perill imminent", el president pot prendre mesures "excepcionals" després de consultar amb el cap de govern i el president del Parlament. L'objectiu, ha dit, és garantir un funcionament regular del poder públic "com més prompte millor" mentre que el Tribunal Constitucional –pendent de creació des de 2015– ha de supervisar aquest procés i decidir-ne l'extensió.

Acumulació de crisis

Des de començaments d'any, el país magrebí viu un bloqueig institucional després que el Parlament donara suport a la remodelació de l'executiu i que el president es negara a acceptar-la, en considerar que no va ser consultat prèviament i a causa de les sospites de conflicte d'interessos que planen sobre alguns dels nous membres.

A això s'afig la crisi econòmica que arrossega el país en els últims anys, agreujada per la pandèmia de coronavirus, que ha obligat el govern tunisià a demanar ajuda a la comunitat internacional davant la falta de vacunes i d'equips mèdics per a fer front a la quarta ona de la pandèmia del coronavirus, que ja ha causat en total més de mig milió de casos i 18.600 víctimes.

També et pot interessar