Cuba ajorna el debat sobre el matrimoni gai
El govern pretén així assegurar el suport a la nova Constitució que es vota en referèndum al febrer.
L'article que avalava el matrimoni gai a Cuba ja no apareix en l'esborrany de reforma constitucional. El govern ajorna, així, el termini del debat en més de dos anys, en un esforç per assegurar el suport a la nova carta magna en el referèndum de febrer.
Aquest gir, anunciat davant l'Assemblea Nacional, va ser justificat en la necessitat de "respectar totes les opinions" sorgides en els últims tres mesos de consulta popular, en la qual la majoria es va mostrar en contra de la modificació que definia al matrimoni "com la unió entre dues persones". D'acord amb els registres oficials, l'article 68, que anul·lava el concepte que el matrimoni és la unió "entre un home i una dona", va ser esmentat en el 66% de les reunions, encara que no es van oferir xifres específiques sobre els comentaris positius o negatius.
La mesura va posar en bàndols contraris a activistes LGBTI i a les esglésies catòlica i evangelista a l'illa; però alguns cubans qualifiquen la decisió de "cortina de fum" per a enfosquir temes "espinosos", com el mètode d'elecció de la nova figura del president o el sistema de partit únic. Aquesta polèmica va ser el punt candent de discussió en una reforma constitucional que encara que no incorpora modificacions del sistema polític, reconeix la propietat privada i elimina les al·lusions al comunisme, entre altres canvis que no van rebre el mateix interés mediàtic.
"És una decisió que vol ser salomònica i acontentar tots, amb el risc de no acontentar ningú", ha expressat l'activista i periodista Maykel González sobre la proposta, que ara recull al matrimoni com una "institució social i jurídica" que serà regulada en un futur codi de família. D'aquesta manera, segons una disposició transitòria recollida en l'esborrany constitucional, es realitzarà una nova consulta i un altre referèndum per a aprovar les noves lleis en "el termini de dos anys de vigència de la Constitució".
"Per al col·lectiu LGBTI a Cuba és un pas arrere. Es tracta de postergar la discussió, de guanyar temps", ha afirmat González. Segons l'activista, el govern "no vol perdre el vot cristià" en un moment en què intenta legitimar-se després de l'arribada al poder l'abril passat del nou president, Miguel Díaz-Canel. En les seues paraules, "és lamentable que el govern cubà no haja sigut conseqüent amb el pressupost que els Drets Humans no se sotmeten a plebiscit" i que hagen cedit en aquest punt "per a garantir l'èxit en el futur referèndum".