Estat d’excepció a Xile i almenys dènou morts per la irrupció simultània d’incendis descontrolats

El foc, que ja ha cremat vora 7.000 hectàrees, ha afectat més de mil habitatges de la turística ciutat Viña del Mar

Les flames han arribat fins a les cases a Viña del Mar
Les flames han arribat fins a les cases a Viña del Mar / Reuters
03 de febrer 2024 - 16:50

Almenys dènou persones han mort en diversos incendis que cremen més de 7.000 hectàrees al centre de Xile. Desenes de focus diferents van irrompre de manera simultània divendres en la regió costanera de Valparaíso, a 100 quilòmetres a l'est de la capital, Santiago de Xile, i es van escampar ràpidament espentats per les fortes ratxes de vent.

Les flames van arribar fins a la ciutat turística de Viña del Mar, on almenys deu persones haurien perdut la vida i altres es troben desaparegudes segons el balanç preliminar. Segons les autoritats, més de mil cases han sigut afectades pel foc. "Estem davant d'una catàstrofe sense precedents", va reconéixer hores abans l'alcaldessa, Macarena Ripamonti. La ministra de l'Interior, Carolina Tohá ha indicat que es tenen "reportes en altres llocs on hi ha indicis que pot haver-hi més persones mortes, però no hi ha confirmació en terreny".

El president xilé, Gabriel Boric, va decretar l'estat d'excepció per catàstrofe “per a mobilitzar els recursos necessaris per a enfrontar l'emergència” i el govern ha imposat un toc de queda des de les 08:00 fins al migdia de dissabte als municipis de Viña del Mar, Limanche, Quilpué i Villa Alemana. 

Segons Leonardo Möder, màxima autoritat del país en prevenció i acció contra incendis, els esforços dels equips d’emergències se centren en aquests moments en els dos incendis més “conflictius” de la regió, el de Las Tablas - Reserva Lago Peñuelas i Lo Moscoso, que afecten 6.800 i 1.150 hectàrees, respectivament. 

Möder ha confirmat la mobilització de 20 brigades i 17 aeronaus per a les tasques d’extinció d’aquests dos focs que, segons ha confirmat, van començar de manera intencionada. 

Els de Valparaíso no són els únics focs que assolen el país les darreres setmanes. Xile combat vora 158 incendis forestals de diferent consideració i les veus expertes assenyalen les altes temperatures que el país viu aquest estiu com a detonant de la situació. De fet, la regió central travessa una de les onades de calor més intenses dels últims anys, amb temperatures que han fregat els 38 graus Celsius. Els forts vents, amb ratxes canviants, van avivar ràpidament les flames i van convertir la nit de divendres en un malson per als equips de bombers, que van haver de lluitar contra flames d’enormes dimensions. 

Xile va viure l'any passat l'ona d'incendis més mortífera de la història, que va deixar 27 persones mortes i milers d'habitatges destruïts en regions del centre-sud del país, com La Araucanía, Biobío i Ñuble.

També et pot interessar

stats