Demanen l'alliberament del director de l'hospital Kamal Adwan, símbol de la resistència civil palestina
Les tropes israelianes van arrestar Husam Abu Safiya el 27 de desembre, després de dos mesos de setge militar contra l'hospital, que es negava a abandonar per a no desassistir la població del nord de l'enclavament
La seqüència de la seua detenció el 27 de desembre, encaminant-se amb la bata de metge cap a un tanc israelià en un escenari apocalíptic (els enderrocs de l'hospital Kamal Adwan de Beit Lahia, al nord de la Franja de Gaza), s'ha convertit en una de les imatges de la resistència civil palestina en la guerra a l'enclavament. Husam Abu Safiya ha dirigit este hospital, un dels pocs operatius al nord de Gaza, fins divendres passat, quan les tropes israelianes van arrestar 240 persones, entre pacients i sanitaris, sota l'acusació de presumptes vincles amb Hamàs o la Jihad Islàmica Palestina.
L'arrest ve precedit de dos mesos d'assetjament militar a l'hospital. Husam Abu Safiya s'havia negat a abandonar-lo, per a no desassistir la població. Fins i tot després d'haver sigut ferit i haver perdut un fill en sengles atacs israelians. En este temps el metge s'havia convertit en una referència informativa sobre la situació del nord de Gaza i el col·lapse del sistema sanitari a l'enclavament.
Este dilluns la família d'Abu Safiya ha emés un comunicat exigint-ne l'alliberament, entre crítiques a l'exèrcit israelià. Acusen les tropes d'haver-lo despullat i colpejat durant l'arrest i haver-lo emprat com a escut humà. A estes veus s'han sumat el govern de Gaza, l'ONG Amnistia Internacional i relators de l'ONU, com la italiana Francesca Albanese.
Israel l'acusa de ser un agent de Hamàs. El diari israelià Haaretz assegura que l'exèrcit no permetrà la reobertura del Kamal Adwan, l'últim gran centre hospitalari que quedava al nord de Gaza, i està traslladant les intervencions a l'Hospital Indonesi, perquè les forces d'ocupació tenen millor visibilitat.
Amnistia Internacional ha recordat en un fil de la xarxa social X que hospitals i els treballadors sanitaris no són objectius de guerra. En el missatge ha denunciat detencions de centenars de sanitaris a Gaza sense acusacions ni juís, sotmesos a tortures i incomunicats, i insisteix en les acusacions de genocidi contra Israel.
L'ofensiva i l'ocupació militar israeliana posterior als atacs de Hamàs del 7 d'octubre de 2023 (1.200 morts i 250 segrestos) ja han matat prop de 50.000 palestins a la Franja de Gaza, més de la meitat dones i menors d'edat.