Denuncien el certamen de Miss Món a Nova York per impedir participar dones amb fills

Les normes tant d'este concurs com de Miss Amèrica estableixen que les candidates han d'estar "fadrines, no tindre fills, no estar embarassades i no tindre dependents legals"

La dona denunciant Veronika Didusenko al costat de l'advocada especialitzada en igualtat de gènere, Gloria Allred
Les models Veronika Didusenko i Danielle Hazel al costat de l'advocada especialitzada en igualtat de gènere, Gloria Allred / Alicia Sánchez (Efe)

Una dona ha denunciat a Nova York l'organització de Miss Món i de Miss Amèrica per una norma dels dos concursos de bellesa que impedeix les dones amb fills competir en els certàmens. La demanda la va presentar en la comissió de drets humans de la ciutat de Nova York Danielle Hazel, una novaiorquesa de 25 anys, juntament amb la seua advocada Gloria Allred, que està especialitzada en igualtat de gènere i ha defensat amb anterioritat personalitats com O. J. Simpson.

Les normes de Miss Món i Miss Amèrica estableixen que les candidates han d'estar "fadrines, no tindre fills, no estar embarassades i no tindre dependents legals", la qual cosa impedeix Hazel, mare d'un xiquet de sis anys, competir.

"Creiem que estos requisits discriminen les dones que són progenitores, infringeixen la llei de l'Estat de Nova York i l'ordenança municipal que prohibeix la discriminació per raó de sexe", ha dit Allred en una conferència de premsa enfront del monument en honor a les pioneres dels drets de la dona, a Central Park.

Segons l'advocada, estes regles, que en el cas de Miss Món daten del 1951 i en el de Miss Amèrica del 1921, es basen "en l'estereotip antiquat que les dones no poden ser mares i alhora intel·ligents, apassionades, talentoses i filantròpiques".

Miss Califòrnia va canviar la norma després d'una denúncia similar

El 2022, l'advocada va presentar una demanda similar contra l'organització de Miss Califòrnia, que tampoc permetia les mares participar en el certamen, i el concurs va canviar esta norma tant en este certamen concret com en tots els concursos de la franquícia, inclòs Miss Univers.

Gallred espera que la denúncia interposada a la ciutat de Nova York també triomfe i s'estenga a altres estats.

Veronika Didusenko va ser desqualificada només per tindre un fill

En la presentació de la demanda a la premsa també va estar Veronika Didusenko, que el 2018 va guanyar el certamen de Miss Ucraïna, però va ser desqualificada només unes hores després perquè l'organització es va assabentar que havia estat casada i, a més, tenia un fill.

"Un dels jutges del concurs, Bohdan Iusiptxuk, em va assenyalar en directe en televisió i va dir 'té un fill amb 19 anys i està divorciada. Crec que és un error fer d'esta persona un model a seguir", ha indicat la model, que va demandar sense èxit el certamen ucraïnés.

També et pot interessar

stats