La desigualtat mundial s’eleva per primera vegada en dècades
La pandèmia i la guerra a Ucraïna han suposat la frenada més gran en els avanços en la reducció de la pobresa
La pandèmia de la covid-19 i la guerra a Ucraïna han suposat la frenada més gran en els avanços en la reducció de pobresa a escala mundial des de 1990. Segons un informe del Banc Mundial publicat aquest dimecres, quasi 600 milions de persones hauran de subsistir amb menys de 2,15 dòlars al dia el 2030, impedint així l'objectiu internacional d'eliminar la pobresa extrema per al mateix any.
El Banc Mundial estima que la crisi sanitària ha portat uns setanta milions de persones a la pobresa extrema el 2020, l'augment més gran en un any des que es va començar a fer un seguiment de la mètrica el 1990. En conseqüència, es calcula que a la fi del mateix any, 719 milions de persones subsistien amb menys de 2,15 dòlars al dia, el llindar fixat per a determinar la pobresa extrema.
“Els avanços en la reducció de la pobresa extrema bàsicament s'han detingut, a això se suma un escàs creixement de l'economia mundial”, ha indicat en un comunicat el president del Grup Banc Mundial, David Malpass. A més de la inflació, ha esmentat també la depreciació de diverses monedes i les crisis superposades.
En l'informe s'afirma que el 2020 la major part del cost de la pandèmia va recaure sobre els més pobres. L'informe també indica que en l'actualitat, la zona de l'Àfrica subsahariana alberga el 60% de totes les persones en situació de pobresa extrema (389 milions d'individus viuen sota aquest llindar).
Pel que fa a la política fiscal, el Banc Mundial ha urgit els governs a evitar els subsidis generals i augmentar les transferències monetàries focalitzades, posar èmfasi en el creixement a llarg termini i mobilitzar.