Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MIGDIA

Detinguda a Hong Kong una de les organitzadores de vigília anual per Tiananmen

Es commemora el 32é aniversari de la matança de Tiananmen, un acte prohibit per la policia per segon any al·legant raons de prevenció de contagis del coronavirus

Els estudiants participen en la Universitat de Hong Kong, en la neteja anual d'una obra d'art dedicada a les víctimes de la massacre de la plaça Tiananmen de Pequín (Xina) el 1989 / Jerome Favre (Efe)

La policia de Hong Kong ha detingut Chow Hang-tung, vicepresidenta de l'Aliança de Hong Kong en Suport als Moviments Patriòtics i Democràtics de la Xina, organització que convoca la vigília anual a Hong Kong en record de les víctimes de la matança de Tiananmen del 4 de juny de 1989.

Un portaveu de la policia local hongkonguesa ha explicat que han detingut Chow, de 36 anys, i un altre home de 20 per "publicitar i promocionar una manifestació no autoritzada". El portaveu ha agregat que "si algú participa o publicita una manifestació no autoritzada, la màxima pena és de cinc anys de presó".

A Chow l'ha detinguda en el matí d'aquest divendres prop de la seua oficina, després d'afirmar que encendria "un ciri on tothom puga veure'l" per a commemorar hui el 32é aniversari de Tiananmen, la vigília del qual a Hong Kong va prohibir la policia per segon any consecutiu al·legant raons de prevenció de contagis del coronavirus.

L'any passat, malgrat la prohibició policial, milers de persones es van congregar en el parc habitual per a commemorar els morts després de la repressió militar de les protestes prodemocràtiques dutes a terme en la pequinesa plaça de Tiananmen fa ja 32 anys.

Les mesures anti-Covid prohibeixen reunions públiques

Les mesures anti-Covid actives a Hong Kong contemplen actualment la prohibició de reunions públiques de més de quatre persones a pesar que en l'antiga colònia britànica no s'ha registrat cap cas de transmissió local d'origen desconegut en més d'un mes.

L'organització va intentar que es retirara la prohibició policial per a poder celebrar de nou la vigília i, al no rebre el suport de la junta d'apel·lació, va demanar als seus simpatitzants que no es reuniren aquest divendres en el cèntric parc Victòria, on té lloc cada any. En vista de la prohibició, l'Aliança també ha desconvocat un homenatge en línia per por d'incomplir la llei de seguretat nacional aprovada fa un any per Pequín.

Bao Tong (Haining, 1932), és el més alt càrrec empresonat en relació amb les manifestacions de Tiananmen pel seu suport a una solució dialogada / Roman Pilipey (Efe)

Vida i sort del més alt càrrec empresonat per Tiananmen

Bao Tong (Haining, 1932) és el més alt càrrec empresonat en relació amb les manifestacions de Tiananmen de 1989 pel seu suport a una solució dialogada, una excepció al mutisme de la cúpula xinesa i potser el major dissident del país.

El 1989, Bao Tong era el primer secretari del secretari general del Partit Comunista de la Xina (PCCh), Zhao Ziyang, deposat per la seua predisposició al diàleg amb els manifestants i que va viure sota arrest domiciliari fins a la seua mort, en 2005. Bao Tong també era llavors membre del comité central del PCCh i director de l'Oficina d'Investigació i Reforma del Sistema Polític. 

"Em vigilen les 24 hores del dia", afirma. "No sols persones, sinó també cotxes, perquè tenen por que prenga un taxi". Després matisa que no és perquè un ancià de parlar pausat tinga en escac el totpoderós govern xinés: "No tenen por de mi o del que jo diga, sinó que ho sàpien altres persones".

El van arrestar el 28 de maig de 1989 i fins a 1992 no el van jutjar i condemnar a 7 anys de presó, acusat de "revelar secrets d'Estat" i de "propaganda contrarevolucionària". El van alliberar el 1996, però va passar dos anys més internat en un establiment militar.

La Xina actual, diu, dista molt de la de 1989, quant centenars de milers de persones, no sols universitaris, eixiren als carrers de la capital i d'altres ciutats xineses a reclamar la fi de la corrupció i l'apertura política. Bao creu que aquell 4 de juny en què va descarrilar la reforma política xinesa va ser un punt d'inflexió al país asiàtic: "Des de llavors, la gent té por de lluitar".

En aquell moment, van ser molts els que van expressar les seues opinions, i fins i tot va quedar patent que dins del mateix govern i del PCCh també hi havia diferents concepcions, entre les quals –i a pesar de Bao i altres companys– va acabar imposant-se la més reaccionària. No obstant això, i malgrat la percepció d'un lideratge monolític a la Xina actual, Bao sosté que continua havent-hi "diferents veus tant al país com en el Partit", només que "en alguns països està prohibit expressar-la".

El que més necessitem és llibertat de premsa

Si se li pregunta pels canvis necessaris per a la Xina actual, la major víctima política de Tiananmen ho té clar: "Primer, llibertat de premsa. És el que més necessitem. Hi ha molts canvis necessaris, però per a això és imprescindible que hi haja llibertat de premsa".

El seu desig és que "tothom conte el que sàpia sobre el 4 de juny, però la gent cada vegada parla menys i molts líders van morir". I a les escoles, en la premsa, en les xarxes socials, aquest episodi històric funest està fortament censurat. Bao Tong defensa que quan els col·legis xinesos puguen educar sobre Tiananmen, els xiquets aprendran "llibertat". Una llibertat major que ell mai va poder gaudir, i que li han limitat de diverses formes diferents al llarg de la seua vida.

Amb tants anys de dissort i entre reixes, sota vigilància i sent objecte de crítiques simplement per pensar com pensa, es penedeix d'alguna cosa? "És molt normal que a la Xina et perseguisquen per les teues idees. No puc dir que me'n penedisca. I hi ha molta gent que ha patit més que jo –apunta–. Molts van morir, i jo continue viu".

També et pot interessar