Deu palestins morts, un centenar de ferits i 3.000 desplaçats en les primeres 24 hores de l'operació israeliana a Jenín

Les tropes de Tel-Aviv continuara desplegades "un o dos dies més", fins a complir l'objectiu d'afeblir la Brigada de Jenín, que aglutina les milícies que operen des del campament de refugiats

Un grup de palestinians corre en busca de recer en mig dels enfrontaments amb les forces israelianes
Un grup de palestins corre en busca de recer enmig dels afonaments amb les forces israelianes / Raneen Sawafta (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
04 de juliol 2023 - 09:20 Actualitzat: 04 de juliol 2023 - 21:41

L'exèrcit israelià continua desplegat al camp de refugiats de Jenín, en l'operació més gran des de la Segona Intifada, que s'ha saldat ja amb deu palestins morts i un centenar de ferits. 3.000 n'han fugit del campament, el tercer més gran de la Cisjordània Ocupada i amb una elevada densitat de població, que aquest dilluns va quedar-se sense aigua ni llum.

Els xocs entres militars israelians i milícies palestines han perdut intensitat durant la nit. Un bombardeig amb drons va iniciar l'atac a primera hora de dilluns, a què va seguir el desplegament de les tropes de Tel-Aviv, un miler d'efectius, i l'inici a intensos combats dins els estrets carrers del camp de refugiats.

Israel justifica l'operació, anomenada Casa i Jardí, en l'intent d'afeblir la Brigada de Jenín, un grup armat que aglutina diverses milícies del campament i que ha guanyat pes enguany, coincidint amb l'escalada de violència a la regió.

En el transcurs de l'operació, que els comandaments militars anticipen que pot durar un o dos dies més, l'exèrcit assegura haver localitzat un pou subterrani que "s'utilitzava per a emmagatzemar artefactes explosius" i haver desmantellat "dues sales que pertanyien a organitzacions terroristes" i que es feien servir per a supervisar "la situació operativa" a la zona. També "van neutralitzar un llançagranades" i "van confiscar armes i equipament militar".

Es tracta de la incursió de major envergadura a Cisjordània ocupada des de la Segona Intifada (2000-2005), què ha elevat encara més la tensió en el conflicte palestinoisraelià, que aquest 2023 viu l'any més mortífer en dues dècades. La dinàmica acció-reacció ha matat 153 palestins, molts d'ells milicians, però també civils, inclosos 26 menors. Simultàniament, han emergit nous grups armats palestins, que han intensificat els atacs, que deixen 25 persones mortes del costat israelià, la majoria colons i cinc d'elles, menors.

Set vianants ferits a Tel-Aviv en l'atac d'un palestí

Amb l'operació en curs, un palestí ha atropellat diversos vianants a un centre comercial de Tel-Aviv i n'ha apunyalat algunes persones en eixir del vehicle, abans de ser abatut per un civil, segons ha informat la Policia d'Israel. Set persones han resultat ferides en l'acció, tres d'elles de gravetat. Els mitjans israelians han identificat el presumpte autor com un home 23 anys resident a Samu, al sud de Cisjordània.

Agents de la policia científica arrepleguen mostres en l'escena de l'atropellament
Agents de la policia científica arrepleguen mostres en l'escena de l'atropellament / Amir Cohen (Reuters)

L'Unicef ha demanat el "cessament immediat de la violència armada"

L'Unicef ha demanat aquest dimarts de vesprada el "cessament immediat de la violència armada" al camp de refugiats de Jenín, a la Cisjordània ocupada, i ha instat totes les parts proporcionar als xiquets "la protecció a què tenen dret", després de l'operació militar a gran escala que ahir va llançar Israel. L'ONG diu que els informes apunten a la mort almenys de tres xiquets en els atacs de dilluns i remarca que molts altres han resultat ferits.

L'Unicef ha recordat que "totes les parts tenen l'obligació de protegir els civils (especialment els xiquets-), d'acord amb el dret internacional humanitari i els drets humans".

També et pot interessar

stats