Dinamarca aprova augmentar la cooperació en defensa dins de la UE

Els sondejos arrepleguen un suport del 69,1% dels vots, enfront del 30,9% de l’opció en contra

L'exprimer ministre danès Rasmussen emet el seu vot durant el referèndum de Dinamarca
L'exprimer ministre danés Rasmussen emet el vot durant el referèndum de Dinamarca / Ritzau Scanpix / Reuters

Dinamarca ha aprovat aquest dimecres en referèndum eliminar l'excepció en matèria de defensa a la política comuna de la Unió Europea (UE), vigent des de fa tres dècades.

Els partidaris de suprimir aquesta mesura han aconseguit el 69,1% dels vots, enfront del 30,9% de l'opció contrària, segons un sondeig en eixir de votar, fet per la televisió pública DR. En una altra enquesta del canal semipúblic TV2, la distància es redueix a trenta punts.

Com a resposta a la intervenció militar russa a Ucraïna, el govern socialdemòcrata es va aliar amb quatre partits polítics més, que sumen quasi tres quartes parts dels escons del Parlament, per convocar aquesta consulta a principis de març. Els sondejos apuntaven des del principi a un còmode triomf del sí a eliminar l'excepció.

Dinamarca va rebutjar el 1992 en referèndum el tractat de Maastricht, encara que el va aprovar un any després en una nova consulta, que incloïa excepcions en quatre àrees: unió monetària i econòmica, defensa, cooperació policial i jurídica, i cooperació ciutadania.

L'excepció en defensa actual impedeix a Dinamarca participar en missions militars de la UE, en discussions o en negociacions relacionades amb aquesta àrea. A més, li impedeix pertànyer a l'Agència de Defensa Europea i la Cooperació Estructurada Permanent. Però la condició de membre de l'OTAN ha reduït l'impacte real, ja que Dinamarca ha participat igualment en missions militars de la UE sota bandera de l'Aliança, l'ONU o subordinada a altres països.

La primera ministra danesa, la socialdemòcrata Mette Frederiksen, ha insistit a apuntar a la guerra d'Ucraïna i assumir "major responsabilitat" en la seguretat pròpia. Per contra, les forces més a la dreta i a l'esquerra del parlament han apel·lat al tradicional escepticisme danés cap a Brussel·les i han avisat del perill que pot suposar per a la seua sobirania la creació d'un hipotètic exèrcit europeu.

La d'aquest dimecres ha sigut la novena consulta relacionada amb Europa que fan a Dinamarca i la tercera vegada que una de les excepcions se sotmet al vot popular: en les dues ocasions anteriors, el 2000 sobre l'euro i el 2015 sobre política jurídica, van guanyar els partidaris de mantindre el model.

També et pot interessar

stats