Diumenge de dolor a Sri Lanka

Més 200 morts i vora 500 ferits és el balanç provisional d'una sèrie de 8 explosions contra esglésies i interessos turístics al país del mar Índic.

VÍDEO | Diumenge de dolor a Sri Lanka

La Pasqua de Resurrecció s’ha convertit en diumenge de dolor a Sri Lanka. Una sèrie de huit atacs terroristes coordinats han causat la mort de 207 persones i vora 500 ferits. L’acció ha estat dirigida contra la comunitat catòlica i contra els interessos turístics.

Pocs minuts abans de les nou del matí a Sri Lanka s’han produït sis explosions en tres hotels i una església de Colombo, i en dos esglésies més de Negombo i de Batticaloa. Durant les hores següents hi ha hagut dues explosions més. La primera en un altre hotel de Colombo. L’última, en esta casa de la capital. En l’explosió han mort tres policies quan anaven a detindre alguns sospitosos.

A hores d’ara no hi ha res confirmat sobre l’autoria. Cap organització l’ha assumida. En tot cas, se sospita que es poden tractar d’accions de terroristes suïcides. De moment, interroguen huit persones.

Dels més de 200 morts, les autoritats estimen que hi ha almenys 27 estrangers. El Ministeri d’Afers Estrangers no té constància que hi haja cap afectat de nacionalitat espanyola.

Fa deu dies la direcció de la policia singalesa havia difós una alerta interna sobre possibles accions terroristes d’un moviment islamista radical local.

Des de Roma, el papa Francesc s’ha referit als fets en el curs de la missa del Diumenge de Resurrecció. "He sentit amb tristor la notícia dels greus atemptats que precisament este dia de Pasqua han causat dol i dolor", ha dit el papa des de la plaça de Sant Pere de Roma.

Missatges de condol des de tot el món

Els missatges de condol han arribat des de tot el món: Pedro Sánchez, Donald Trump, Jean Paul Juncker, Vladímir Putin, Theresa May o Emmanuel Macron, tots han volgut mostrar la seua solidaritat amb el poble singalés.

Els catòlics a Sri Lanka són una minoria, el 7% de la població. La majoria budista no ha volgut estar lluny dels que hui han sigut les víctimes. Un monjo budista, Omalpe Sobitha Thero, hi ha mostrat la seua solidaritat. “Aquest atac està dirigit contra la reconciliació de totes les persones i no contra una religió en particular. No és una qüestió religiosa; no importa si afecta una església, un temple budista o una mesquita; ha afectat totes les vides pacifiques”, ha dit el monjo.

El govern singalés ha decretat l’estat d’emergència i el toc de queda. L’Església ha suspés els actes que restaven de la celebració de la Setmana Santa. Les comunicacions per les xarxes socials s’han restringit temporalment per a frenar la circulació de notícies falses.

L'acte més sagnant des de la conclusió de la guerra civil del 2009

Aquesta acció terrorista ha sigut l’acte més sagnant des de la finalització, el 2009, de la guerra civil que enfrontà el país amb els independentistes tàmils. La pau va ser producte de la derrota armada dels líders tàmils. Durant els 26 anys de guerra civil es causaren vora cent mil morts.

Sri Lanka té una població de majoria budista, el 70 per cent dels vint-i-un milions d’habitants. Els hinduistes i els musulmans són poc més del 10% cadascun, i els cristians són la minoria, amb un 7 per cent.

També et pot interessar

stats