Els dofins, les víctimes oblidades de la guerra d’Ucraïna
Almenys 5.000 cetacis han mort en el mar Negre a causa de l’ús del sonar de vaixells i submarins, que els interfereix en la capacitat de localització
Almenys 5.000 dofins han mort en el Mar Negre des que va començar la guerra a Ucraïna a finals de febrer d’enguany. Així ho ha alertat el doctor en Ciències Biològiques del Parc Natural Nacional Tuzlivski Limani (Odessa), Ivan Rusev. Segons el mateix Rusev, la causa de la mort d'aquests animals seria el sonar militar que utilitzen els vaixells i submarins russos que estan àmpliament presents a la zona. El sonar danya l'oïda dels dofins i interfereix en la capacitat d’ecolocalització de què depenen per a caçar, nadar i evitar els depredadors.
En un comunicat, la Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) ha explicat que la pèrdua d'aquesta capacitat fa que els cetacis siguen especialment vulnerables. Es desorienten completament, perdent els punts de referència. S’estavellen contra les roques i ja no poden buscar menjar.
Segons Rusev, el nombre de cetacis morts no reflecteix de manera exacta l'abast de la tragèdia de la qual són víctimes aquests animals, ja que no tots els dofins que moren acaben encallats a la platja, sinó que molts altres acaben al fons de la mar. L’expert ha alertat que es tracta “d'una verdadera tragèdia mediambiental”, ja que la mort dels dofins marca la mort de tot el seu ecosistema.
Abans de la invasió d'Ucraïna per Rússia, un estudi exhaustiu de la població de cetacis del mar Negre havia descobert que hi havia almenys 253.000 dofins i que les poblacions "no havien disminuït en els últims vint anys".
Un refugi a Lviv acull als animals rescatats del front ucraïnés
La Llar per a Animals Rescatats de Lviv ha ajudat a salvar-ne en els últims sis mesos més de quatre mil atrapats a la zona de combat. Abans de la invasió russa el centre estava especialitzat en la cura d'animals exòtics i salvatges.
No obstant això, quan les bombes russes van arrancar a ploure a Kíiv, el centre va començar a rebre telefonades de persones que no podien emportar-se les pròpies mascotes a l'estranger o als refugis provisionals instal·lats en escoles o poliesportius.
Ara en aquesta llar hi ha gossos i gats, al mateix temps que es pot veure un lèmur i diversos micos i papagais procedents d'un zoo prop de Khàrkiv.