Donald Trump amenaça dient que s'enfonsaran els mercats si el processen
El seu enfrontament amb el fiscal general puja de to mentre membres de la seua campanya són declarats culpables de frau, falsificació i donacions il·legals.
A Donald Trump se li complica la carrera política. En només uns dies ha vist com el seu exadvocat, Michael Cohen, s’ha declarat culpable d’haver violat les normes de finançament i com l'excap de la seua campanya, Paul Manafort, és declarat culpable de huit delictes de frau fiscal i bancari.
En aquest context, el president puja el to dels atacs al fiscal general dels Estats Units, Jeff Sessions, amb qui manté una tensa relació des de fa un any per la decisió que va prendre d'apartar-se de la investigació de l'anomenada trama russa. Trump ha expressat en nombroses ocasions la frustració que li ha causat la decisió de Sessions d'apartar-se de tot el que estiga relacionat amb la investigació de la presumpta connexió de l'entorn del president amb Moscou per a guanyar les eleccions del 2016. Aquesta mesura redueix la influència del secretari de Justícia sobre la investigació que lidera el fiscal especial Robert Mueller.
Jeff Sessions ha hagut de respondre-hi amb un comunicat, una situació inèdita, ja que el seu departament, que opera amb independència de la Casa Blanca, mai s'havia hagut d'implicar en debats polítics. Sessions ha assegurat que, mentre ell siga fiscal general, les decisions del Departament de Justícia no es veuran influenciades incorrectament per consideracions polítiques.
Més pobres
En una entrevista al canal afí a Trump, Fox News, el president dels Estats Units ha assegurat que, si les declaracions de Michael Cohen provocaren un procés d'impeachment contra ell, "els mercats financers s'enfonsarien" i "tot el món seria més pobre".
En la mateixa línia, un dels seus advocats ha dit que "només podria ser sotmés a un procés de destitució per raons polítiques, i el poble nord-americà es rebel·laria contra això".
L'impeachment o juí polític
impeachment
L'oposició demòcrata ha evitat valorar aquesta opció atés que, tot i que el procés s'iniciaria en la cambra baixa, la qual confien que recuperaran després de les eleccions de novembre, després caldrien dos terços dels vots en el Senat per a expulsar a Trump de la Casa Blanca, una cosa que sembla difícil.
La Constitució dels Estats Units contempla la figura de l'impeachment en l'article primer, i permet que els alts funcionaris puguen ser processats per delictes greus. Només dos presidents han sigut jutjats mitjançant aquest procediment: Bill Clinton i Andrew Johnson, i tots dos van ser absolts. Richard Nixon va interrompre el procés dimitint del càrrec just després de la declaració d'impeachment.