Donald Trump pren possessió com a 47é president dels Estats Units
L'empresari ha jurat el càrrec per segona vegada al Capitoli de Washington
El magnat nord-americà Donald Trump ha tornat a la Casa Blanca després de quatre anys d'absència. Trump ha pres possessió este dilluns com a 47é president dels Estats Units, després de superar amb escreix la candidata demòcrata, Kamala Harris, en les eleccions del 5 de novembre.
Trump ha començat la jornada amb una missa a l'església de Sant Joan i després ha pres el te a la Casa Blanca amb el president eixint, Joe Biden. Posteriorment, encara que l'acte estava previst als jardins del Capitoli, a causa de la baixa temperatura s'ha traslladat a l'interior de l'edifici més important de la democràcia dels EUA, on Trump ha estat acompanyat per la seua família i algunes de les figures clau en la campanya, com el magnat Elon Musk.
Després que jurara el ja vicepresident J.D. Vance, ho ha fet Trump, amb la mà sobre la bíblia, prometent acatar i defendre la constitució del país. Una vegada acabat el jurament, ha fet el primer discurs com a president, en el qual ha esmenat algunes de les primeres mesures a arribar al govern.
Emergència nacional contra els càrtels terroristes
Com ha citat Trump, la primera mesura serà declarar una "emergència nacional" en la davantera sud i designarà els càrtels mexicans com a organitzacions terroristes.
Reaccions internacionals
Amb un discurs ple de declaracions d’intencions dirigides en molts casos cap a tercers països, la resposta internacional no s’ha fet esperar; i , en el cas d’alguns dels al·ludits, ha sigut rotunda.
El president de Panamà, José Raúl Mulino, ha rebutjat "de manera integral" les paraules de l'homòleg estatunidenc, sobre les intencions que té de "reprendre" el canal de Panamà, i ha assenyalat una vegada més que "el canal és i continuarà sent de Panamà". Això com a resposta a Trump, que ha reiterat en la seua presa de possessió els interessos en el canal del Panamà perquè, segons afirma, hi ha presència xinesa. A més, s'ha queixat per l'alt preu que estarien pagant els vaixells estatunidencs per travessar la via interoceànica.
D'altra banda, però, hi ha molts líders d'arreu del món que han felicitat a qui consideren un aliat. El primer ministre britànic, Keir Starmer, ha celebrat la relació de "col·laboració, cooperació i associació" entre totes dos nacions en un moment en el qual el Regne Unit i els Estats Units han defensat "el món de la tirania" i han treballat per la "seguretat i prosperitat mútua".
La també líder de dreta Giorgia Meloni, l’única líder europea present a la cerimònia, ha expressat a Trump els seus millors desitjos de cara al segon mandat i ha mostrat la seua confiança perquè este període servisca per a reforçar encara més les bones relacions entre Roma i Washington i per a fer front "els desafiaments globals".
En la mateixa línia, el canceller alemany, Olaf Scholz, ha subratllat en un missatge en xarxes socials que els Estats Units són un "aliat molt pròxim" i que "l'objectiu de la nostra política és sempre una bona relació transatlàntica".
Des de Sud-amèrica, el president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, s'ha sumat als missatges de felicitació a Trump i ha al·ludit als "forts vincles" entre tots dos països l'àmbit comercial, científic, educatiu i cultural.
L’encara primer ministre canadenc, Justin Trudeau, que ha mantingut amb Trump un pols per la intenció d'imposar aranzels i per nomenar el Canadà l'"estat 51", ha ressaltat en un missatge que "el Canadà i els Estats Units tenen l'associació econòmica més exitosa del món".
I en plena desescalada del conflicte que ha arrasat Palestina, el primer ministre Israelià, Benjamin Netanyahu, aliat clau de Trump, ha aplaudit la volta a la Casa Blanca d'un Trump que va negociar els Acords d'Abraham en els quals Israel va signar la pau amb quatre països àrabs. A més, ha assegurat que espera que, sota el seu mandat, es complete "la derrota de l'eix terrorista de l'Iran" que done pas a una "nova era de pau i prosperitat" al Pròxim Orient.
El president espanyol Pedro Sánchez ha llançat un missatge per la xarxa social X i, com també el cap de l'Estat espanyol, Felip VI, ha felicitat el mandatari amb desitjos "d'enfortir la relació estratègica" entre els dos països.
Biden deixa Washington
Joe Biden i la seua esposa, Jill Biden, se n'han anat de Washington quan ha acabat la investidura de Donald Trump. El ja expresident i la dona han anat a la localitat vinícola de Santa Inés, a Califòrnia, on passaran uns dies de vacances.
Abans d’això, i des de la base aèria d’Andrews, a Maryland, s’ha dirigit al seu equip per a oferir-los un discurs de comiat. "Ha sigut l'honor de la meua vida servir com a president, però sobretot, ha sigut l'honor de la meua vida servir al costat de vostés. Són increïbles, realment ho són", ha expressat Biden.
El president electe dels Estats Units va iniciar els actes d'investidura divendres passat, amb una recepció al seu camp de golf als afores de Washington, que va comptar amb el llançament de focs artificials.
La vespra de la presa de possessió, Trump va fer una visita al Cementeri Nacional d'Arlington, va col·locar una corona de flors a la Tomba del Soldat Desconegut i va acabar la jornada amb un míting en un estadi de la capital estatunidenca per a celebrar la seua victòria electoral.