Directes
Ara en la televisió
TUPPER CLUB
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Dones marroquines alcen la veu per a demanar la despenalització de l'avortament

El govern actual prepara un nou Codi Penal amb algunes excepcions, però tampoc despenalitza completament l’avortament

Imatges de les dones manifestants davant del Parlament a Rabat / Jalal Morchidi / EFE

Mig centenar de dones s’han manifestat aquest dimecres enfront del Parlament marroquí a Rabat per a demanar la despenalització de la interrupció voluntària de l'embaràs i reivindicant el dret a decidir sobre el seu cos.

Aquestes mobilitzacions tenen lloc enmig d'un debat obert al país magrebí pel cas de Meriem, una menor de 14 anys que va morir dessagnada el passat 7 de setembre després d'un avortament clandestí. La jove havia sigut violada per un home de 25 anys, que l’havia deixada embarassada. "Justícia per a Meriem" i "Tots som Meriem", es llegia en alguns dels cartells de la concentració de Rabat.

Actualment, al Marroc només es permet l’avortament si la vida de la mare corre risc. La llei castiga la persona que ajuda a avortar amb fins a cinc anys de presó que, en el cas que muira, s'eleven a entre 10 i 20 anys. Si una dona se sotmet a un avortament s'arrisca a una pena d'entre sis mesos i dos anys de presó.

Precisament en aquest Parlament, el primer no governat pels islamistes des de 2011, es va presentar un projecte de llei l’any 2015 que ampliava l'avortament a altres casos restringits: la violació, l'incest o malaltia mental de la mare. Per a algunes de les activistes presents en la protesta, és un pas més, però l'objectiu de totes les consultades és la despenalització total. El govern està preparant un nou projecte per a reformar el Codi Penal, però no s'ha pronunciat sobre el debat de l'avortament.

"Estic ací per a dir no a aquest Codi Penal, a totes les tradicions i a totes les cultures patriarcals que col·loquen la dona en un rol inferior, camuflades darrere de les finestres i les portes", ha afirmat Touria Bouabid, una activista de cinquanta anys present a l’acte. Betty Lachgar, representant del Moviment Alternatiu per les Llibertats Individuals (MALI), també ha dit que "el dret a l'avortament és un dret fonamental de les dones, una llibertat fonamental".

Una altra jove de denou anys, present a la manifestació, ha explicat que ella mateixa es va sotmetre a un avortament clandestí fa un any, que la va deixar "traumatitzada", perquè el seu metge va voler violar-la després. Sara Benmoussa, fundadora del moviment feminista 7achak, ha afirmat que "no cal restringir la possibilitat d'avortar a fets tràgics: tindre un fill ha de ser una elecció".

Al Marroc, les ONG calculen que es practiquen entre 600 i 800 avortaments clandestins diaris, molts amb pastilles abortives, però altres, els més arriscats, en clíniques il·legals que no respecten els protocols sanitaris.

També et pot interessar