Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Les dones i les persones laiques votaran per primera vegada en el sínode dels bisbes

És una decisió del papa Francesc, revolucionària en la història de l'Església

El papa Francesc, en una imatge d'arxiu / Evandro Inetti / Europa Press

El papa Francesc permetrà, amb una decisió revolucionària dins de l'Església, que les dones i els laics que siguen escollits per a participar en el pròxim sínode dels bisbes puguen votar per primera vegada en aquest concili, en el qual fins ara només es permetia als prelats votar el document final.

Els organitzadors de l'assemblea general ordinària del sínode dels bisbes ho ha anunciat davant del mateix sínode que s'està preparant aquests anys i que culminarà amb dues reunions a Roma l'octubre del 2023 i del 2024. La novetat principal és que els deu clergues seran "substituïts per cinc religioses i cinc religiosos pertanyents a instituts de vida consagrada, escollits per les respectives organitzacions representatives de les superiores generals i dels superiors generals" i amb dret al vot, segons un comunicat.

Tant les religioses com les associacions de dones catòliques estaven anys demanant poder no sols formar part de l'assemblea, en la qual es decideixen i debaten alguns importants temes de l'Església, sinó també poder votar el document final que serveix al papa per a prendre les decisions.

L'altra gran novetat és que no hi haurà "auditors", com fins ara, sinó que s'afigen "altres setanta membres, no bisbes, que representen altres fidels i que poden ser sacerdots, persones consagrades, diaques o fidels laics i que procedisquen de les Esglésies locals", i s'espera que el 50% siguen dones. "Tots ells tindran dret al vot", es destaca. Els escollirà el papa d'una llista de 140 persones, indicades durant les reunions internacionals de les conferències episcopals i l'assemblea de patriarques de les esglésies orientals catòliques.

"A l'hora d'identificar-los, s'haurà de tindre en compte no sols la cultura general i prudència, sinó també els coneixements que tinguen, tant teòrics com pràctics, així com la seua participació en diverses capacitats en el procés sinodal", expliquen. "Tots ells, com a membres, tenen dret a vot" –assenyalen–, mentre que fins ara només votaven els bisbes i els representants de congregacions masculines.

Jean-Claude Hollerich, arquebisbe de Luxemburg i relator del sínode, ha dit durant la presentació de les novetats que, al seu entendre, "no és una revolució, perquè l'assemblea continua sent una reunió de bisbes, amb una participació de no bisbes", ja que prop del 75% dels participants continuaran sent bisbes. També ha llevat importància a aquests canvis el cardenal Mario Grech, secretari general del sínode, que ha agregat que "continuarà sent un sínode de bisbes, però hi haurà aquesta participació com a membres de laics".

"La seua presència i participació no sols assegura el diàleg entre profecia del poble de Déu i el discerniment dels pastors. La seua presència garanteix la memòria, són testimonis del procés, de l'itinerari, del discerniment que ha iniciat fa dos anys", ha agregat.

També et pot interessar