"Dones, vida i llibertat": la repressió continua a l'Iran dos anys després de la mort de Mahsa Amini

Este cap de setmana la recorden en concentracions per tot el món, també a València

Manifestació
Manifestació en record d'Amini a la plaça de l'Ajuntament de València / À Punt NTC

Este dilluns es compleixen dos anys des que la jove kurda Mahsa Amini va morir en una comissaria de Teheran després que la detinguera la policia de la moral iraniana per no portar el vel com marca el codi de vestimenta per a les dones en este país, és a dir, sense que s’aprecie cap ble de monyo. La família sosté que la mort va ser conseqüència d’una pallissa, tot i que la versió oficial apunta a una malaltia preexistent que va fer que patira un atac cardíac durant la custòdia policial. 

La defunció d’Amini, un “assassinat” d’acord amb la Unió Europea, va ser el detonant d’unes protestes contra el govern que van durar mesos. “Dona, vida i llibertat” va ser el clam d'un poble que es rebel·lava contra les polítiques en contra de la població femenina. Al capdavant, les dones iranianes que es van llevar el vel i es van tallar el monyo en senyal de rebuig a les imposicions de la República Islàmica.

La repressió contra este moviment va deixar 500 persones mortes i 22.000 detencions, que van amnistiar el març passat. Entre les persones detingudes hi havia dos ciutadans espanyols: Ana Baneira, alliberada el febrer del 2023, i Santiago Sánchez, alliberat a finals del mateix any.

Este cap de setmana recorden Amini en concentracions per tot el món, com la que ha tingut lloc esta vesprada de diumenge a València. Els assistents han reclamat que no se l'oblide, que s'investigue el cas, i han reivindicat el respecte als drets de les dones en un país on les llibertats encara estan greument retallades.

També et pot interessar

stats