"Dones, vida i llibertat": la repressió continua a l'Iran un any després de la mort de Mahsa Amini

La comunitat iraniana de València ha convocat una concentració a la plaça de l’Ajuntament en memòria d'aquesta jove kurda i per a denunciar la "brutalitat de l'estat de l’Iran"

Imatge d'una protesta per la mort de Mahsa Amini a Instanbul, Turquia
Imatge d'una protesta per la mort de Mahsa Amini a Instanbul, Turquia / Dilara Senkaya (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
16 de setembre 2023 - 07:30 Actualitzat: 16 de setembre 2023 - 21:17

Aquest dissabte es compleix un any des que la jove kurda Mahsa Amini va morir en una comissaria de Teheran després de quedar detinguda per la policia de la moral iraniana, per no portar el vel segons marca el codi de vestimenta per a les dones en aquest país, és a dir, sense que s’aprecie cap floc de cabell. La família sosté que la mort va ser conseqüència d’una pallissa, tot i que la versió oficial apunta a una malaltia preexistent que va fer que patira un atac cardíac durant la custòdia policial. 

La defunció d’Amini, un “assassinat” d’acord amb la Unió Europea, va ser el detonant d’unes protestes contra el govern que van durar mesos. “Dona, vida i llibertat” va ser el clam d'un poble que es rebel·lava contra les polítiques en contra de la població femenina. Al capdavant, les dones iranianes que es van llevar el vel i es van tallar el monyo en senyal de rebuig a les imposicions de la República Islàmica. 

La repressió contra aquest moviment va deixar 500 persones mortes i 22.000 detencions que van amnistiar el març passat. Entre les persones detingudes hi havia dos ciutadans espanyols: Ana Baneira, alliberada el febrer d’enguany, i Santiago Sánchez, que encara roman empresonat a l’Iran. 

Al marge de l’amnistia, set manifestants van ser executats per la participació en les protestes, un d’ells en públic. Amnistia Internacional denuncia que la repressió també es va exercir mitjançant detencions arbitràries a periodistes i advocats. Ara, amb motiu de l’aniversari de la mort d’Amini, l’organització alerta que la campanya de detencions injustificades s’ha intensificat.

De fet, aquest dissabte han detingut breument el pare de la jove, Amjad Amini, segons la Xarxa de Drets Humans del Kurdistan. L'home ja està a sa casa, però hauria rebut amenaces de les forces de seguretat perquè no commemore l'aniversari de la mort de la filla.

Un any després, al país es viu una situació de calma tensa. Als carrers de ciutats com Teheran o Karaj ha augmentat de manera considerable la presència d'efectius policials, en alguns casos amb equipament antidisturbis. En aquesta línia, uns activistes han informat que al Kurdistan iranià, d’on era originària Amini, s’ha originat un fort desplegament de forces de seguretat. A més, el cap adjunt del poder judicial iranià, Sadegh Rahimi, ja ha advertit la població que, si aquests dies “planeja eixir als carrers amb qualsevol pretext”, s’“actuarà amb més determinació” que fa un any.

Resistència a la imposició del hijab

La República Islàmica, però, no ha pogut reimposar totalment l'ús del hijab, un vel que considera un símbol innegociable. De fet, moltes iranianes continuen sense cobrir-se, com a gest de desobediència civil davant d'un sistema polític que consideren opressiu.

El passat juliol, la policia de la moral va tornar a patrullar per a advertir les dones que “porten peces de roba extraordinària” o “insisteixen a trencar les normes”. Tot i que criden l’atenció d’aquestes dones, no es pren cap acció específica en contra d’elles. 

Però això podria canviar prompte, ja que l’executiu iranià ha presentat un “projecte de llei de suport a la cultura de la castedat i el hijab” que busca endurir les penes a qui no porte el vel islàmic. El text, que encara no s’ha aprovat, preveu penes de presó de fins a cinc anys i la prohibició de conduir i accedir a serveis bancaris, entre altres castics.

Una dona iraniana sense vel als carrers de Teheran
Una dona iraniana sense vel als carrers de Teheran / Abedin Taherkenareh (Efe)

València recorda la mort d'Amini

La comunitat iraniana de València s'ha concentrat a la plaça de l’Ajuntament en memòria de Mahsa Amini i per a denunciar la "brutalitat de l'estat de l'Iran". Arreu del món també s'han organitzat manifestacions i accions de protesta amb motiu de l'aniversari de la mort d'aquesta jove kurda, convertida en símbol de la lluita de les dones iranianes per la llibertat.

També et pot interessar

stats