Eleccions a Brandenburg, feu socialdemòcrata, on els sondejos pronostiquen la victòria de l'extrema dreta

L'1 de setembre els ultres de l'AfD van guanyar a Turíngia les primeres eleccions regionals i van quedar segons a l'estat de Saxònia, si bé el cordó sanitari els ha impedit governar

El candidat de l'AfD a Brandenburg, Hans-Christoph Berndt, deposita el vot
El candidat de l'AfD a Brandenburg, Hans-Christoph Berndt, deposita el vot / Liesa Johannssen (Reuters)

Els col·legis electorals han obert a la regió alemanya de Brandenburg, que envolta Berlín, on se celebren uns comicis en què la ultradreta podria arrabassar-li el primer lloc als socialdemòcrates del canceller Olaf Scholz.

Brandenburg ha sigut un feu del Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD), que s'ha mantingut en el govern regional des de la reunificació alemanya del 1990, primer en solitari i després com a part de diverses coalicions.

No obstant això, els sondejos apunten a una possible victòria de la formació ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD), que segons l'enquesta més recent, publicada per la cadena pública ZDF, podria quedar en primer lloc amb el 28% dels vots. L'SPD estaria a només un punt de distància i els democristians acabarien en tercer lloc, amb el 14% dels sufragis.

Els socialdemòcrates van aconseguir imposar-se a l'AfD en les últimes eleccions, el 2019, per un marge estret de 26,2 sobre 23,5 punts. No obstant això, des de llavors l'SPD s'ha estancat i l'extrema dreta no ha parat de créixer al país. L'1 de setembre els ultres de l'AfD van guanyar a Turíngia les primeres eleccions regionals i van quedar segons a l'estat de Saxònia.

El cordó sanitari contra l'AfD a Alemanya els deixa sense possibilitats reals de governar, però una victòria dificultaria la formació d'un executiu de coalició, alhora que debilitaria el ja qüestionat executiu de Scholz.

La campanya electoral a Brandenburg s'ha desenrotllat en clau nacional, dominada per temes com el binomi seguretat i migració i el suport alemany a Ucraïna enfront de la invasió russa, que segons les veus expertes beneficien respectivament l'AfD i l'Aliança Sahra Wagenknecht ("per la raó i la justícia", en alemany) una escissió populista de la formació l'Esquerra. També han tingut presència temes econòmics com la descarbonització.

Al contrari que en altres regions de l'antiga Alemanya oriental que s'han acostat a l'extrema dreta, com Turíngia i Saxònia, on el PIB real es va contraure l'any passat, la macroeconomia brandenburguesa va vent en popa i va créixer el 2023 per damunt de la mitjana, un 2,1%.

També et pot interessar

stats