Elon Musk diu que sortejarà un milió de dòlars al dia entre votants de Donald Trump en estats clau

Diverses veus expertes ja han qüestionat la legalitat de la iniciativa

Elon Musk, propietari de l'empresa que ha implantat l'innovador xip, en una imatge d'arxiu
Elon Musk, en una imatge d'arxiu / Reuters

El magnat multimilionari Elon Musk ha anunciat que sortejarà un milió de dòlars cada dia entre els votants registrats per a votar en estats clau que firmen una petició de l'America PAC: és el comité d'acció política al qual Musk dona suport i en què està invertint desenes de milions de dòlars per a fer costat al candidat republicà Donald Trump.

Els Comités d'Acció Política (PAC o superPAC en les seues sigles en anglés) són organitzacions exemptes d'impostos que recapten contribucions voluntàries i que inverteixen per a afavorir l'elecció o la derrota d'un candidat o candidata o per a influir en l'aprovació o rebuig d'iniciatives electorals o legislació. L'America PAC d'Elon Musk fa campanya en xarxes socials amb publicacions pagades pel candidat republicà i impulsa narratives de desinformació contra la candidata demòcrata Kamala Harris. A més, s'està investigat per recopilació il·legal de dades personals.

Musk ja va avançar este diumenge en un esdeveniment de campanya a Harrisburg (Pensilvània) que donaria a l'atzar un milió de dòlars cada dia fins al 5 de novembre a electors dels estats clau que firmen la petició; l'objectiu, va dir, és aconseguir la signatura de més d'un milió de votants. De fet, en eixa mateixa trobada va entregar un parell de xecs.

La petició està oberta només a persones registrades per a votar a Pensilvània, Geòrgia, Nevada, Arizona, Michigan, Wisconsin i Carolina del Nord, els anomenats swinging states o estats frontissa; solen decantar les eleccions estatunidenques, ja que la resta d’estats són molt fidels a un partit o l'altre. 

La pàgina web d’America PAC també indica que els signants rebran 47 dòlars per cada votant registrat en un estat indecís al qual convencen per a signar la petició.

Els experts en campanyes electorals estatunidenques qüestionen la legalitat de la iniciativa

Moltes veus expertes estan qüestionant la legalitat d'esta iniciativa: “No es poden donar diners a la gent perquè voten o es registren per a votar”, ha dit en una entrevista amb el Washington Post Brett Kappel, advocat especialitzat en finançament de campanyes de la signatura Harmon Curran.

Kappel fa referència a un estatut federal que decreta que qui “faça o oferisca despeses a qualsevol persona perquè vote o retinga el seu vot, o perquè vote a favor o en contra de qualsevol candidat”, podrà afrontar multes o penes de presó.

Per la seua banda, el governador de Pensilvània, el demòcrata Josh Shapiro, ha indicat este dilluns en una entrevista amb l’NBC que, si bé Musk té tot el dret a expressar les seues opinions, “quan comença a fluir este tipus de diners en la política, es plantegen preguntes importants a les quals la gent pot voler fer una ullada”.

També et pot interessar

stats