L'endemà de la renúncia de Biden: Kamala Harris comença a recaptar suports

El pas arrere del president i fins ara candidat demòcrata a la reelecció obri un escenari desconegut als Estats Units a tres mesos de les eleccions

Kamala Harris i Joe Biden, en una imatge d'arxiu
Kamala Harris i Joe Biden, en una imatge d'arxiu / Carlos Barria (Reuters)

La retirada de l'actual president dels Estats Units, el demòcrata Joe Biden, de la carrera per a revalidar el càrrec al capdavant de la Casa Blanca en les eleccions de novembre ha abocat el país a un escenari totalment incert. A Biden, de 81 anys, li han fet falta més de tres setmanes, en què les crítiques per la idoneïtat de la seua candidatura han anat creixent, per a prendre la decisió de renunciar definitivament, pressionat pel seu partit i amb la por a un Donald Trump que arriba molt fort a la contesa electoral, segons totes les enquestes. Abandona "per l'interés" del Partit Demòcrata i dels Estats Units, ha argumentat, i ara la pregunta fonamental que sobrevola el debat és: qui el rellevarà?

Molts ulls estan posats en la seua número dos, la vicepresidenta Kamala Harris, com la successora natural de Biden per a batre's contra Trump en les urnes. De fet, l'encara mandatari ja li ha oferit suport explícit i ella mateixa confirmava que tenia la intenció de "guanyar" la nominació demòcrata per a les eleccions del 5 de novembre minuts després que es coneguera la renúncia del seu cap a través d'una carta dirigida a la nació.

Tot i que inicialment només unes poques veus han tancat obertament files amb Harris, a mesura que han passat les hores d'esta històrica decisió, la cadena de suports s'ha anat fent gran. Començant per Biden mateix, que en la missiva de la renúncia no demanava el vot per a la seua segona, però poc després va publicar un missatge en la xarxa social X: "Hui vull oferir tot el meu suport perquè Kamala siga la candidata del nostre partit enguany. Demòcrates: és hora d'unir-se i véncer Trump. Fem-ho", ha apuntat el president, que té previst dirigir-se a la ciutadania els pròxims dies.

Quasi 47 milions de dòlars en qüestió d'hores

Harris ja ha conjuminat el suport de diverses figures del Partit Demòcrata, entre elles del matrimoni format per l'expresident Bill Clinton (1993-2001) i l'excandidata demòcrata Hillary Clinton. "Ens honra unir-nos al president Biden i mostrar el nostre suport a la vicepresidenta Harris, i farem el necessari per a secundar-la", han apuntat en les xarxes. Altres pesos pesants, inclòs l'expresident Barack Obama, no han fet costat explícit a la vicepresidenta, qui ha assegurat que farà "tots els possibles per a unir el partit i la nació".

De fet, només en les set hores posteriors a ser secundada per Biden com la seua successora, la vicepresidenta demòcrata ha aconseguit recaptar quasi 47 milions de dòlars en donacions per a la campanya presidencial. Segons informa la plataforma ActBlue, estes aportacions procedeixen majoritàriament de donants xicotets que donen suport a la candidatura de Kamala Harris per a ser nominada. "Fins a les 21:00 hores del diumenge —03:00 a Espanya—, els simpatitzants de base han recollit 46,7 milions de dòlars a través d'ActBlue després del llançament de la campanya de la vicepresidenta Kamala Harris", ha explicat l'entitat.

I ara què?

Quan falten poc més de tres mesos per a unes eleccions que es plantegen crucials, el Partit Demòcrata s'apropa al tràngol d'haver d'elegir un candidat o candidata per a substituir a Biden. Coincideix, a més, amb un moment de popularitat molt alta per a Trump, que l'última setmana s'ha intensificat encara més per l'intent d'assassinat que va patir fa dos dissabtes quan participava en un míting a Pensilvània.

Esta és la primera vegada que un mandatari es retira tan tard de la carrera electoral i també la primera que ho fa després d'haver aconseguit sumar la majoria dels delegats en el procés de primàries. Segons les normes del Comité Nacional Demòcrata (DNC), encarregat d'organitzar la Convenció Demòcrata prevista entre el 19 i el 22 d'agost a Chicago, després de l'anunci de Biden se celebrarà una reunió d'emergència on s'establirà el full de ruta per al reemplaçament.

Biden tindrà una capacitat important de determinar qui el rellevarà com a candidat perquè ara mateix controla 3.908 dels 3.939 delegats. El president té la facultat d'alliberar els seus compromissaris perquè voten amb llibertat els possibles aspirants, que hauran d'obtindre el suport d'almenys 1.976.

També et pot interessar

stats