Entra en vigor la pujada generalitzada del 10% dels aranzels de Trump
S’apliquen als productes que entren al mercat dels Estats Units i repercutirà sobre les exportacions que faça la Unió Europea i 184 països de tot el món
L'aranzel global del 10% que el president nord-americà Donald Trump ha anunciat esta setmana ja ha entrat en vigor. Tot i que estava anunciat, el nou gravamen pot provocar encara més turbulències en les borses internacionals. La nova tarifa que haurà de pagar-se per les importacions de productes al mercat dels Estats Units repercutirà sobre 184 països i territoris, a més de la Unió Europea.
A la pujada generalitzada d’este aranzel, cal afegir el que gravarà altres productes que entren al mercat nord-americà, que pot suposar un increment del 20% de certs productes europeus o del 34% en el cas de les importacions xineses. A diferència de la pujada dels aranzels generalitzada, l’escalada addicional aplicada només a alguns socis comercials de Washington entrarà en vigor el 9 d'abril.
Per tant, des d’este dissabte tots els productes importats als Estats Units hauran de pagar un 10% més d’aranzels. No obstant això, la pujada del 10% no afecta els productes que ja estaven carregats en un vaixell i en trànsit cap als Estats Units abans de l’entrada en vigor.
Els aranzels imposats per Trump suposen una amenaça per als fonaments del lliure comerç que han definit el món durant dècades i ja han desencadenat una guerra comercial amb aliats tradicionals de Washington, com el Canadà, i adversaris com la Xina, que ha anunciat els seus propis gravàmens.
Els aranzels també han avivat la por a un alentiment econòmic, amb el banc més gran dels Estats Units, JPMorgan Chase, elevant les possibilitats d'una recessió global del 40% al 60%.
Dins dels Estats Units, el president de la Reserva Federal, Jerome Powell, va advertir divendres que els aranzels de Trump podrien traduir-se en una major inflació i un menor creixement econòmic, i va avisar que la inflació més alta podria ser persistent i no temporal.
Conseqüències per als més pobres
Els aranzels també amenacen d'encarir dins dels Estats Units béns com els habitatges, els automòbils i la roba, la qual cosa pot perjudicar especialment les famílies més pobres del país, que podrien experimentar una caiguda de capital de fins al 5,5%, segons un estudi d'un centre d'investigació de la Universitat Yale.
El president Trump, per la seua banda, va imposar els aranzels recorrent a l'autoritat addicional que té com a president per a declarar una "emergència nacional". A parer seu, esta situació comercial suposa un risc per a la seguretat dels Estats Units.
El mandatari ha promés que els aranzels faran que tornen als Estats Units els llocs de treball que es van traslladar a països amb mà d'obra més barata en les últimes dècades; però, en les últimes setmanes, també ha reconegut que podria haver-hi un període de "transició" dolorós per a les famílies nord-americanes.
Els antecedents de la Gran Depressió
L'última vegada que els aranzels dels Estats Units van estar tan alts va ser després que el president Herbert Hoover (1929-1933) promulgara la controvertida llei aranzelària Hawley-Smoot el 1930, la qual cosa va elevar els aranzels sobre molts productes importats a quasi el 40%. A esta mesura se li atribueix haver empitjorat la Gran Depressió, també coneguda com la Crisi del 1929, que va durar fins als anys previs a la Segona Guerra Mundial.
La Xina suspén importacions de carnis
D’altra banda, la Xina va suspendre divendres a la nit la importació de productes de pollastre i melca de diverses empreses estatunidenques amb l’argument d’haver detectat en alguns productes d’este tipus substàncies prohibides o perilloses. No obstant això, tot fa pensar que és part de la bateria de represàlies de Pequín pels aranzels anunciats per Washington contra els seus productes.
L'Administració General de Duanes va informar en un comunicat web que va detectar furacilina, una substància prohibida al gegant asiàtic, en tres lots de productes de carn de pollastre de les empreses Mountaire Farms of Delaware i Coastal Processing. A més, les duanes xineses van assegurar haver detectat salmonel·la en pols de carn i ossos d'aus de corral de tres empreses: American Proteins, Darling Ingredients i la ja citada Mountaire Farms of Delaware, que veuran suspeses les seues exportacions a la Xina.
Així mateix, l'Administració també ha suspés la importació de productes de melca de l'empresa estatunidenca C&D després de "detectar nivells excessius de zearalenona", un tipus de micotoxina, en les seues mercaderies.
La institució va explicar que ha adoptat estes mesures "per a previndre riscos en la font i garantir la seguretat de la producció ramadera i la salut dels consumidors". En este sentit, assegurava que les mesures "són necessàries, científiques i raonables, i estan en línia amb les lleis i regulacions xineses pertinents i les pràctiques internacionals".