Entra en vigor el veto europeu i el límit de 60 dòlars al preu del petroli rus
L'objectiu és atacar una de les principals fonts d'ingressos de Moscou per a finançar la guerra a Ucraïna
La Unió Europea (UE) aplica des d'aquest dilluns l'embargament a totes les importacions de petroli rus transportat per vaixell cap al bloc comunitari i també la prohibició de transportar el cru exportat des de Moscou a un preu superior a 60 dòlars per barril. Les mesures van ser acordades per les potències del G7 en una cimera al maig com a sanció per la invasió que va ordenar Rússia sobre Ucraïna.
Pactat pels caps d'Estat i de govern, el veto a les compres de petroli rus per part dels estats membres naix amb l'objectiu declarat de minar la capacitat del Kremlin per a finançar les operacions militars a l'est d'Europa. Recull, però, una excepció per a Hongria, que podrà proveir-se a través del que li arriba per gasoducte gràcies a la lletra xicoteta que el primer ministre Viktor Orbán va arrapar en aquestes negociacions.
Amb tot, l'embargament europeu afecta el 90% de tot el petroli que Rússia venia abans de la guerra als socis comunitaris, uns cent milions de tones. Des de març, els Vint-i-set han redoblat els esforços per a reduir al màxim la dependència dels combustibles fòssils del Kremlin.
A més, la Comissió Europea ha subratllat aquest cap de setmana que el límit al preu per barril acordat amb el G7 "no afecta de cap manera a la prohibició d'importar a la UE cru rus o productes de petroli" ni tampoc a les "excepcions i derogacions específiques" que van ser acordades.
Van fer falta diverses reunions d'ambaixadors davant la UE per a desbloquejar a escala europea un límit al preu del cru rus que el G7 i altres socis internacionals com Austràlia fa mesos que persegueixen, a proposta de la secretària del Tresor dels Estats Units, Janet Yellen. El principal escull va ser Polònia, que acompanyat al principi pels països bàltics exigia un límit molt inferior, i també buscava la garantia que el bloc prepararà un nou paquet de sancions contra Moscou. Per contra, Grècia, Xipre i Malta, els vaixells dels quals transporten bona part del petroli rus a altres parts del món, advocaven per un límit que no posara en perill el negoci de les navilieres.
Finalment, la UE veta des d'aquest dilluns el transport de petroli venut a un preu superior a 60 dòlars el barril i a més prohibeix als operadors europeus oferir serveis d'assegurança i reassegurança, intermediació o altres serveis financers a totes les navilieres que traslladen cru per damunt del límit.
La mesura inclou un mecanisme de revisions cada dos mesos que permetrà ajustar a la baixa els 60 dòlars si el preu del petroli en els mercats internacionals cau per davall d'aqueixa xifra. L'objectiu és aconseguir que el límit siga sempre almenys un 5% inferior al preu de mercat. També recull un període de gràcia de 45 dies que permetrà a operadors europeus oferir serveis de transport o financers sempre que el cru haja sigut embarcat abans d'aquest dilluns, 5 de desembre, i arribe al port de destinació abans del pròxim 19 de gener.
L'OPEP manté la producció retallada
Davant l'entrada en vigor de l'embargament occidental al cru rus i el límit de 60 euros al preu, l'aliança OPEP+ —liderada per l'Aràbia Saudita i Rússia— opta per mantindre retallat el bombament en 2023. En una declaració conjunta, els ministres dels tretze socis de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i deu nacions productores independents, entre elles Rússia, han reafirmat la polèmica decisió que adoptaren a l'octubre de retirar del mercat dos milions de barrils diaris (mbd) de cru.
Així, el càrtel del cru aposta per la prudència en un moment de màxima incertesa en el mercat. L'impacte de les mesures adoptades per la UE i el G7 està encara per veure's, perquè desperta tant l'expectativa d'un abaratiment de l'energia com el temor a una escassetat i un nou encariment de combustibles. Com a resposta, Rússia ha amenaçat de tallar totalment el subministrament de cru enguany mateix a totes les nacions que apliquen el límit.
Ucraïna, per la seua banda, considera que el límit és insuficient i fa una crida a endurir-lo. Segons les autoritats del país, el límit de preu al barril de petroli rus hauria de ser de trenta dòlars.