Erdogan alça el veto a l'ingrés de Finlàndia en l'OTAN
El president turc ha remarcat que Suècia ha d’enviar 120 “terroristes”, la majoria d’ells kurds, a canvi del seu suport
El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha anunciat aquest divendres que dona llum verda a l'ingrés de Finlàndia en l'OTAN, mentre que les negociacions d'adhesió amb Suècia continuaran. El mandatari turc ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa a Ankara juntament amb el seu homòleg finlandés, Sauli Niinistö.
Erdogan ha explicat que espera que el procés puga completar-se abans de les eleccions parlamentàries i presidencials turques fixades per al 14 de maig. La coalició del partit d'Erdogan, l'islamista AKP, amb el nacionalista MHP té majoria al parlament i, a més, l'oposició tampoc s'ha oposat a l'ingrés de Finlàndia en l'Aliança Atlàntica. Es preveu que el pas per l'hemicicle siga un tràmit fàcil.
"Turquia és un dels majors defensors de la política de portes obertes de l'OTAN. Hem vist que Finlàndia ha fet passos sincers per a complir les promeses recollides en el memoràndum tripartit de Madrid", ha remarcat el president turc.
Ankara ha vist la necessitat de separar el procés de Suècia del finlandés, ja que Estocolm no ha atés les exigències turques d'extradir-hi persones que Turquia considera vinculades a organitzacions terroristes, especialment de l'àmbit kurd. Erdogan ha afirmat que aquest país nòrdic “ha obert els braços als terroristes” i ha tornat a demanar davant del president finlandés que Suècia els envie 120 “terroristes” a canvi del seu suport.
Niinistö, que ha agraït el gest del seu amfitrió, ha recordat que Suècia també ha d'ingressar en l'OTAN perquè l’ingrés de Finlàndia siga “complet”. El president finlandés també ha comunicat que preveu que el país siga membre de l'aliança "a principi de maig". Dels 29 estats que integren l'OTAN, ni Turquia ni Hongria han ratificat la sol·licitud d'adhesió dels dos països nòrdics, que es va produir arran de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia.