Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE

Els escarabats menjaven plomes de dinosaure fa uns 105 milions d’anys

Gràcies a la bona conservació que permet l’ambre, s’han trobat larves dels seus avantpassats

Escarabat dermèstid / Henrik Larsson

Fragments d’ambre del cretaci inferior han revelat que els escarabats s’alimentaven de plomes de dinosaures fa uns 105 milions d’anys, fet que mostra una relació simbiòtica de benefici mutu o unilateral. Així consta en un estudi publicat aquest dilluns en PNAS, en una investigació que lidera el CSIC.

Gràcies a la bona conservació que permet l’ambre, es trobaren larves dels avantpassats dels escarabats domèstics entre les estructures filamentoses de la ploma o plomissol de teròpodes. Els dos grups coexistiren més de 500 milions d’anys.

La muda d'aquestes larves s'ha relacionat amb els actuals escarabats dermèstics, una espècie que constitueix actualment una plaga que destrueix els productes emmagatzemats o les col·leccions seques de museus. Aquesta espècie també té un paper clau en el reciclatge de la matèria orgànica en el medi natural i es troben habitualment en nius d'ocells i en mamífers, on s'acumulen les plomes, el pèl o les restes de la pell.

Per això es pot deduir que les larves d’escarabat vivien en plomes acumulades damunt o prop d’un arbre productor de resina. Les plomes conservades amb les restes de l’escarabat pertanyien a un dinosaure teròpode desconegut. 

“La investigació mostra que el més probable és que l'amfitrió teròpode emplomat també es beneficiara de l'activitat de les larves d'escarabat que s'alimentaven de les seues plomes despreses, suposadament en els nius, implicant-ne una certa neteja”, conclou Ricardo Pérez de la Font, del Museu d'Història Natural d'Oxford.

Ciència

També et pot interessar