Escòcia aprova una llei pionera per a oferir gratis productes d'higiene íntima
Considera de primera necessitat tampons, compreses i tovalletes sanitàries i vol combatre la pobresa menstrual.
El Parlament escocés ha donat aquest dimarts llum verda per unanimitat al projecte de llei que estableix la gratuïtat dels productes d'higiene menstrual en considerar-los de primera necessitat. És converteix així en la primera nació del món que fa un pas d'aquest tipus contra la "pobresa menstrual", ja que la mesura permet que béns com ara tampons, compreses o tovalletes sanitàries estiguen disponibles de forma gratuïta en edificis públics com ara centres comunitaris, clubs juvenils i farmàcies.
L'objectiu del govern escocés amb aquesta norma pionera, que estava elaborant-se des del passat mes de febrer, és garantir que "totes aquelles persones que menstruen tinguen accés convenient als productes relacionats amb el període quan els necessiten", segons assenyala el text parlamentari. També que deixen d'estar penalitzats fiscalment i puguen arribar a les persones amb menys recursos. Igual que ocorre, per exemple, amb el paper higiènic.
Al Regne Unit, els productes sanitaris tenen una taxa general del 5% d'IVA. En 2018, Escòcia ja va col·locar-se a l'avanguarda en ser el primer país a proporcionar-los gratis per a l'estudiantat a escoles i universitats, però ara l'accessibilitat s'estén a tota la població. D'aquesta manera es busca reduir la desigualtat de gènere i normalitzar la menstruació.
El text que ha tirat avant a la cambra legislativa insta ara l'administració escocesa a establir un pla per a garantir que es compleix el dret a l'accés gratuït a aquests productes sanitaris. S'estima que la mesura costarà uns 24 milions de lliures (28 milions d'euros) a l'erari públic.
La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, s'ha mostrat molt satisfeta en Twitter per l'aprovació unànime de la iniciativa, que ha qualificat com "una política important per a dones i xiquetes". La diputada laborista Monica Lennon, encarregada de presentar i defendre el projecte, ha afirmat que és "un dia d'orgull" per a Escòcia i "un senyal al món que l'accés universal als productes menstruals es pot aconseguir".
L'eliminació de la "taxa rosa", assignatura pendent a Espanya
Espanya, junt amb Itàlia, és un dels països on la també anomenada "taxa rosa" existeix de manera més acusada i fa que els productes d'higiene íntima femenina estiguen gravats amb el 10% i no amb el 4% d'IVA com en el cas d'altres considerats de primera necessitat. Les persones que utilitzen tampons o compreses paguen per elles el mateix impost que per anar al cine o a un concert, o una estada en un hotel. Les Canàries són l'única autonomia on no hi ha gravamen des de 2018.
El govern de coalició integrat per PSOE i Unides Podem, s'ha compromés en diverses ocasions en aquesta legislatura a canviar la tipificació d'aquests productes al 4%. Ja ho feren en 2018, però la iniciativa va quedar en suspens en parar-se l'aprovació dels últims pressupostos. A principi d'any la baixada d'IVA va tornar a estar entre les mesures de la reforma fiscal que negociaven els dos socis de l'executiu, però finalment en el projecte de pressupostos generals de l'Estat tampoc apareix contemplada cap reducció. Tot i això, el govern espanyol ha insistit en reiterades ocasions que l'eliminació de la "taxa rosa" està entre els seus plans per al que queda de legislatura.