Espanya, a l’espera d’evacuar 80 persones de l’ambaixada al Sudan
Els Estats Units, França, el Regne Unit o l’Aràbia Saudita ja s’han afanyat a rescatar els seus ciutadans pel conflicte armat que va esclatar fa huit dies i que ja ha deixat 400 morts
L’estat espanyol es troba a l’espera per a rescatar 60 espanyols i vint persones més relacionades amb l'ambaixada d’Espanya al Sudan, després de l’esclat dels combats entre l'exèrcit i els paramilitars al país fa huit dies. La guerra ja ha deixat més de 400 morts.
Els Estats Units van ser els primers a evacuar l'ambaixada per via aèria en una missió militar breu que s'ha resolt en una hora i sense incidents, segons ha confirmat Joe Biden en un comunicat. Van enviar sis helicòpters a Khartum per a rescatar el centenar de treballadors de la delegació diplomàtica, ara tancada temporalment.
França ha seguit els passos de Washington amb la repatriació de ciutadans europeus i de països aliats, en aquest cas amb un ferit. L'Aràbia Saudita trasllada els seus ciutadans per carretera a la ciutat portuària de Port Sudan i després els repatria per mar.
Espanya està ara a l'espera que millore la situació bèl·lica, amb els avions i les tropes especials posicionades a la veïna República de Djibouti, però podria intervenir aquest mateix diumenge si les condicions són favorables. Itàlia i els Països Baixos són altres dels països europeus que estan llestos per a l’evacuació.
Des del Vaticà, el papa Francesc ha fet una crida perquè l'exèrcit i els paramilitars s'assenten a parlar. El general que lidera la milícia s'ha exhibit a les portes del palau presidencial i ha dit que només negociarà si dimiteix el cap de les forces armades.
Els combats iniciats el 15 d'abril entre l'exèrcit del Sudan i el grup paramilitar Forces de Suport Ràpid van sorgir després de setmanes de tensió entorn de la reforma de les forces de seguretat en les negociacions per a formar un nou govern de transició. Les dues forces van ser els artífexs del colp d'estat conjunt que va enderrocar al govern de transició al país l'octubre de 2021.
Per als sudanesos, sense accés als hospitals i amb pocs recursos per a sobreviure, l'única eixida és l'exili. L'ONU espera l'arribada de 100.000 persones al Txad.