Espanya continua sense persuadir Alemanya i els Països Baixos sobre els preus de l’energia
Pedro Sánchez, molest pel fet que hi ha hagut filtracions, s’ha alçat de la taula i ha forçat un recés en les negociacions
Els líders de la Unió Europea (UE) que des d'ahir participen a Brussel·les en el Consell d'Europa estan enrocats en un "intens" debat sobre els preus de l'electricitat. I els dos països més reticents a adoptar les mesures defensades per Espanya per a intervindre temporalment el mercat, Alemanya i els Països Baixos, continuen convençuts que no són les adequades.
En una primera ronda d'intervencions, pràcticament tots els caps d'estat i de govern de la UE "han demanat esmenar" l'esborrany que va arribar a la taula després d'un debat en què han reiterat unes posicions de partida "molt diferents" que ja eren conegudes abans de la reunió, segons han explicat fonts comunitàries.
Les mateixes fonts veuen una possible "zona d'aterratge" en la idea d'impulsar compres conjuntes de gas i de millorar l'emmagatzematge d'aquest hidrocarbur en territori europeu per al pròxim hivern. Alemanya i, especialment, els Països Baixos, adverteixen que posar un límit al preu del gas en el mercat majorista i compensar a les elèctriques la diferència –com defén de fa temps el president espanyol, Pedro Sánchez– suposaria distorsionar el mercat elèctric europeu. A més, fonts neerlandeses expliquen que crear un fons que pague aquestes compensacions a les elèctriques a escala europea podria derivar en el fet que les capitals del bloc acaben finançant el gegant energètic Gazprom.
Sobre la proposta de Sánchez i el seu homòleg portugués, António Costa, de posar una solució específica per a la península Ibèrica per ser Espanya i Portugal el que es qualifica com una "illa energètica", les mateixes fonts responen que s'està buscant una solució que "encaixe a tots".
Sánchez força un recés
Enmig del debat, Pedro Sánchez ha llegit un tuit d'un periodista de France 24 en el qual se l'acusava d'estar disposat a vetar les conclusions de la cimera si no s'atenia la seua demanda de controlar els preus. El cap de l’executiu espanyol s'ha queixat per aquesta publicació i s'ha alçat de la taula, forçant el president del Consell Europeu, Charles Michel, a anunciar una aturada tècnica de la reunió.
Fonts espanyoles afirmen que Sánchez està participant amb ànim "constructiu", "no ha vetat res" i "s'està batent" en defensa de la seua proposta perquè considera que no pot acabar la cimera sense que hi haja cap solució.
Després del recés, els líders europeus han tornat a la sala de la reunió, i, segons fonts comunitàries, estan meditant el nou text "molt activament".