Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Els Estats Units amenacen d'abandonar les negociacions de pau entre Rússia i Ucraïna si no avancen "en dies"

Washington i Kíiv signen un preacord sobre l'explotació dels minerals mentre creix la impaciència a la Casa Blanca per la guerra a l'est d'Europa

Trump, en una imatge d'arxiu / Nathan Howard (Reuters)

Els Estats Units es desmarcaran de les negociacions per a tancar un acord de pau que pose fi a la guerra entre Rússia i Ucraïna si no hi veuen indicis clars de progrés prompte. És el missatge que han traslladat tant el president, Donald Trump, com el secretari d'Estat, Marco Rubio, este divendres. "Volem fer-ho ràpid", ha dit el mandatari republicà als periodistes de la Casa Blanca. "Ara bé, si per alguna raó una de les dos parts ho posa molt difícil, només direm: 'Sou uns ximples, sou gent horrible' i passarem de l'assumpte. Però esperem que no haurem de fer això", ha advertit, en resposta a preguntes dels corresponsals.

Estes declaracions de Trump segueixen la línia de les afirmacions ja fetes per Rubio, el màxim diplomàtic de l'Administració estatunidenca, que va donar als bàndols en conflicte un termini de dies per a mostrar avanços en el diàleg. "No continuarem amb este esforç durant setmanes ni mesos. Per tant, hem de determinar molt ràpidament ara, en qüestió de dies, si això és factible o no en les pròximes setmanes", va subratllar el secretari d'Estat a París després de reunir-se amb líders europeus i ucraïnesos.

Quan els mitjans li han preguntat específicament, Trump s'ha negat a fixar un termini concret per a aclarir quant de temps està disposat a esperar. "Marco [Rubio] té raó... Volem que s'acabe", s'ha limitat a respondre. Inquirit sobre si el president rus, Vladímir Putin, està estancat, el dirigent estatunidenc ha sigut clar: "Espere que no".

Durant les últimes setmanes, els funcionaris de la Casa Blanca han reconegut en privat que les possibilitats d'un acord de pau ràpid a Ucraïna s'han tornat imprecises. Els comentaris de Rubio, han assenyalat tres diplomàtics europeus citats per Reuters, reflectien una frustració creixent en l'equip de Trump per la intransigència russa per posar fi a la guerra. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va assegurar que ja s'havien fet alguns progressos per a l'acord de pau, però que els contactes amb Washington eren difícils. Va manifestar també que Rússia s'esforçava per a resoldre el conflicte alhora que assegurava els seus propis interessos. Moscou està obert al diàleg amb els Estats Units, va assegurar.

Els funcionaris nord-americans també es mostren decebuts pel comentari esta setmana del president ucraïnés, Volodímir Zelenski, que va acusar l'enviat especial de Trump, Steve Witkoff, d'estar "escampant la narrativa russa" i va dir que això no era útil per al procés, segons un dels treballadors de l'administració estatunidenca.

Les converses a París de dijous van ser les primeres substancials, d'alt nivell i presencials sobre l'impuls de la pau liderat per Trump que han inclòs també les potències europees. Rubio va dir que este marc de diàleg va rebre una "acollida encoratjadora" pels actors participants, mentre que l'oficina de Zelenski va qualificar-lo de constructiu i positiu, tal com informa l'agència Reuters. El vicepresident dels Estats Units, JD Vance, va apuntar des de Roma —on es va reunir amb la primera ministra italiana, Giorgia Meloni— que era optimista que el seu país podria ajudar a posar fi a esta "guerra molt brutal".

Creix la impaciència a la Casa Blanca

Durant la campanya electoral, Trump va prometre posar fi a la guerra d'Ucraïna en les primeres 24 hores a la Casa Blanca, un objectiu que va rebaixar en assumir el càrrec, per a situar un horitzó d'acord entre abril i maig a causa dels obstacles que s'ha trobat. El mandatari republicà ha pressionat les dos parts perquè seguen a la taula de negociacions, amenaçant Rússia amb sancions més dures o de tallar el suport militar a Kíiv, valorat en milers de milions.

Tant Ucraïna com Rússia es van presentar a les converses negociades pels Estats Units a l'Aràbia Saudí, que van donar lloc a un alto el foc parcial, però res més. Mentrestant, la guerra ha continuat, incloent-hi un recent atac amb míssils russos que va colpejar la ciutat ucraïnesa de Sumi, al nord-est del país, que va matar 35 persones i que Trump va qualificar d'"error". Una font familiaritzada amb les deliberacions internes ha assegurat que el president estatunidenc ha deixat clar al seu equip que es planteja si val la pena continuar amb les converses de pau per a trencar el punt mort. Si Washington es despenja de les negociacions, els esforços per aconseguir un pacte de pau probablement fracassarien, perquè cap altra nació és capaç d'exercir una pressió similar tant a Moscou com a Kíiv.

Preacord per als minerals

En paral·lel a l'ultimàtum llançat per Rubio i secundat després per Trump, els governs d'Ucraïna i els Estats Units han fet un pas més en les converses per a arribar a un acord sobre l'explotació dels minerals ucraïnesos, un assumpte clau en l'actual procés de negociacions entorn de la invasió russa que el president nord-americà va posar damunt de la taula al febrer. El primer intent es va frustrar després de l'escridassada inèdita que va emportar-se Zelenski durant la visita al Despatx Oval.

La ministra d'Economia ucraïnesa, Iúlia Sviridenko, va comunicar a última hora de dijous que el seu país havia signat un preacord amb el Departament del Tresor dels Estats Units, dirigit per Scott Bessent. “Ens complau anunciar la signatura, amb els nostres socis estatunidencs, d'un memoràndum d'intencions, que aplana el camí per a un acord d'associació econòmica i l'establiment del Fons d'Inversions per a la Reconstrucció d'Ucraïna”, va assenyalar la responsable econòmica d'Ucraïna en el seu perfil de la xarxa social X. Trump ha confirmat també que espera signar esta entesa la setmana que ve.

Guerra a Ucraïna Estats Units Trump

També et pot interessar