Els Estats Units maten el líder d'Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, amb un dron a Kabul
Biden assegura que l'atac no ha deixat cap víctima mortal més i que "s'ha fet justícia" perquè el món ja no ha de témer aquest "assassí despiadat"
Els Estats Units han neutralitzat amb un atac amb drons aquest cap de setmana a Kabul (Afganistan) Ayman al-Zawahiri, líder d'Al-Qaeda. Es trobava al capdavant de l'organització des que Ossama bin Laden va ser assassinat el 2011 i era un dels terroristes més buscats del món. El president estatunidenc, Joe Biden, ha confirmat aquest dilluns de vesprada l'operació en una compareixença televisada des de la Casa Blanca i ha precisat que no ha causat "més víctimes civils". Amb la mort d'Al-Zawahiri "s'ha fet justícia", ha dit, i el món ja no ha de témer aquest "assassí despiadat".
El mandatari s'ha dirigit a "tots aquells al voltant del món que volen danyar els Estats Units" i els ha assegurat que el país estarà sempre alerta i preparat per a actuar quan es tracte de defensar la seguretat de la població. "Per molt que ens coste i on siga que us amagueu, si sou una amenaça per al nostre poble, els Estats Units us trobaran i us liquidaran", ha afirmat.
A Al-Zawahiri l'assassinaren el matí del diumenge en la residència de Kabul en què s'allotjava aleshores, concretament a les 6:18 hora local (3:18 h a Espanya), quan es trobava al balcó. Li dispararen dos míssils Hellfire des d'un dron.
Segons la Casa Blanca, únicament el líder d'Al-Qaeda ha resultat mort en l'operació, que no ha deixat més danys col·laterals. Ni tan sols, precisa l'administració Biden, els membres de la família que estaven amb ell. Era una de les condicions que el mateix president havia posat com a condició per a procedir amb l'atac.
L'autorització de Biden va atorgar-se uns dies abans de l'atac, el dilluns 25 de juliol, després de diverses setmanes de reunions amb la cúpula militar. La intel·ligència estatunidenca feia mesos que treballava per a confirmar amb múltiples fonts i diferents mètodes que efectivament era Ayman al-Zawahiri qui residia en la casa blanc del dispositiu. La víctima mai hi eixia i únicament quedava exposat quan es trobava al balcó.
El fins ara líder d'Al-Qaeda es va traslladar a la capital afganesa juntament amb la família a principis d'any procedent del Pakistan i, d'acord amb Washington, el septuagenari encara constituïa una amenaça per a la ciutadania, interessos i seguretat nacional dels Estats Units.
Nascut a Egipte el 1951, Al-Zawahiri era un metge al qual els companys de facultat qualificaven de tímid, però que va arribar a convertir-se en un dels terroristes més buscats del món com a líder de la xarxa Al-Qaeda després de la mort de Bin Laden. Una de les últimes vegades que va aparéixer en un vídeo abans de la recent mort va ser en una gravació difosa per l'organització terrorista amb motiu del vinté aniversari dels atemptats de l'11 de setembre de 2001 a les Torres Bessones de Nova York. Es titulava "Jerusalem mai serà judaïtzat" i el mostrava vestit amb una túnica i una llarga barba blanca, parlant durant més d'una hora sobre una àmplia diversitat de temes, especialment de la causa palestina.
Després dels atemptats, la Interpol en va ordenar la crida i cerca —Al-Zawahiri era llavors la mà dreta de Bin Laden—, sota l'acusació d'accions terroristes a Egipte i de ser "un dels caps d'Al-Qaeda". L''FBI el va posar en la llista de més buscats amb una recompensa de 25 milions de dòlars per informació que portara a l'arrest.
Des d'aleshores, havia viscut amagat presumiblement en algun o diversos llocs entre l'Afganistan i el Pakistan i ha aparegut en vídeos i enregistraments difosos per pàgines islamistes comentant l'actualitat i recordant el permanent compromís en la lluita contra els quals consideren enemics de l'islam. Durant els anys com a líder d'Al-Qaeda, Al-Zawahiri ha vist com l'organització s'ha anat allunyant cada vegada més dels objectius marcats i li ha sorgit un gran rival, el grup Estat Islàmic, nascut d'una escissió d'aquesta xarxa terrorista.