Els Estats Units negocien amb Israel i l'Aràbia Saudí el "megapacte" que podria canviar l'Orient Mitjà
L'objectiu és donar un nou impuls a l'acord entre Israel i l'Aràbia Saudí en el marc de les negociacions per a posar fi a la guerra a Gaza i reconstruir l'enclavament
L'assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan, s'ha reunit este cap de setmana per separat amb el príncep hereu de l'Aràbia Saudí, Mohammed bin Salman, i amb el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, amb l'objectiu d'impulsar el "megapacte" que podria canviar l'Orient Mitjà.
El pacte incloïa la normalització de relacions diplomàtiques entre Israel i l'Aràbia Saudí, però va passar a un segon pla després de l'atac del passat 7 d'octubre del grup islamista Hamàs, en el qual van morir 1.200 persones i que va desencadenar una ofensiva israeliana sobre la Franja de Gaza que s'ha cobrat més de 35.000 vides.
Encara no es coneixen els detalls exactes de les converses de Sullivan amb Netanyahu i Bin Salman, però l'objectiu és donar un nou impuls a eixe acord, que ha cobrat una major importància en el marc de les negociacions per a posar fi a la guerra a Gaza i reconstruir l'enclavament.
Amb el primer que es va reunir Sullivan va ser amb Bin Salman a Dammam, una ciutat en l'est del regne on se situa la petroliera estatal Aramco, una de les més grans del món.
En un comunicat, la Casa Blanca va indicar este diumenge que eixes reunions van "ser constructives" i es van centrar en una "visió per a una regió d'Orient Mitjà integrada", sense donar més detalls.
Esborrany dels "acords estratègics"
El govern saudí va anar més enllà i va assegurar que tant Sullivan com Bin Salman van parlar sobre un esborrany dels "acords estratègics" entre els dos països, que ja està "quasi acabat", segons l'agència oficial saudí de notícies, SPA.
Després de reunir-se amb Bin Salman, Sullivan es va dirigir a Jerusalem, on va informar el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i al seu equip sobre eixes reunions a l'Aràbia Saudí i "el potencial que ara podria estar disponible per a Israel, així com per al poble palestí".
Ampliar els Acords d'Abraham
En els últims dies, el govern de Biden ha deixat clar que manté intacte el seu objectiu d'ampliar els Acords d'Abraham afavorits per l'anterior administració de Donald Trump (2017-2021) i que van permetre la reconciliació d'Israel amb Unió dels Emirats Àrabs, Bahrain i el Marroc.
El passat 14 de maig, en una roda de premsa a la Casa Blanca, el mateix Sullivan va afirmar que la seguretat a llarg termini d'Israel, l'aliat més gran de Washington a Orient Mitjà, "depén d'estar integrat a la regió" i gaudir de relacions normals amb estats àrabs, inclosa l'Aràbia Saudí.
L'Aràbia Saudí vol assegurar la seua posició enfront de l'Iran
En concret, segons els detalls recollits per mitjans estatunidencs, l'Aràbia Saudí està considerant normalitzar relacions amb Israel a canvi d'un pacte de defensa amb els Estats Units que li permeta assegurar la seua posició enfront de l'Iran, al qual veu com l'amenaça més gran a la regió.
Eixe pacte permetria a Riad accedir a armes avançades de manera duradora, sense que la seua transferència es puga veure interrompuda per incidents diplomàtics, com va intentar fer part de la bancada demòcrata del Congrés dels EUA després de l'assassinat el 2018 del periodista Jamal Khashoggi.
L'Aràbia Saudí també ha pressionat perquè l'acord li permeta enriquir urani, la qual cosa podria preocupar l'Iran, ja que obriria la porta a un possible programa d'armes nuclears.
Encara que Riad s'ha mostrat desitjós de signar un acord, ha advertit que la seua línia roja per a la normalització de relacions amb Israel és la creació d'un Estat palestí.
Eixa petició saudí sembla incompatible amb les posicions polítiques de Netanyahu, que s'ha oposat públicament a la creació d'un Estat palestí i la permanència del qual en el poder depén del suport de polítics d'extrema dreta que donen suport a la creació de més assentaments israelians en territoris que els palestins reclamen com a propis.