Els Estats Units posen en dubte els resultats d'AstraZeneca
Els experts que han revisat els assajos clínics de la farmacèutica a Amèrica creuen que podrien incloure informació obsoleta.
AstraZeneca continua abonada a la polèmica. El Data Safety Monitoring Board (DSMB), el comité d'experts que revisa els assajos clínics dels Estats Units, posa en dubte els resultats de les proves a gran escala que la farmacèutica anglosueca ha fet al país nord-americà, el Perú i Xile sobre una mostra de 32.449 participants. Creu que podria haver emprat "informació obsoleta".
La comunicació té lloc 24 hores després que AstraZeneca i la Universitat d'Oxford comunicaren que les proves havien revelat una eficàcia general del 79% en la prevenció de malalties simptomàtiques, fins i tot lleugerament més gran (80%) en persones d'edat avançada. Així mateix, defenien una protecció del 100% de les formes greus o molt greus de la malaltia, i l'absència de risc agreujat de coàguls sanguinis. Una possibilitat, aquesta última, que ha motivat la interrupció temporal de la vacunació a la Unió Europea.
A partir d'aquests resultats, la farmacèutica volia demanar l'autorització d'emergència als Estats Units. A causa de les últimes revelacions, els Instituts Nacionals de Salut dels Estats Units (NIAD), als quals pertany la junta d'experts que ha revisat la vacuna, han condicionat l'autorització a "una revisió a fons de les dades". El NIAD l'encapçala Anthony Fauci, l'assessor presidencial en la pandèmia de la Covid-19.
"Instem la companyia a treballar amb el DSMB per a revisar les dades d'eficàcia i garantir que les més actualitzades i exactes es facen públiques al més ràpidament possible", ha dit l'organisme assessor en un comunicat.