Els Estats Units i Rússia acorden “posar les bases per a la cooperació futura" sobre la guerra a Ucraïna

Continuen amb la intenció de deixar fora de les negociacions tant Europa com Zelenski

El secretari d'Estat dels Estats Units, Marco Rubio, es reuneix amb el seu homòleg rus, Serguei Lavrov, a Riad (Arabia Saudita)
El secretari d'Estat dels Estats Units, Marco Rubio, es reuneix amb el seu homòleg rus, Serguei Lavrov, a Riad (Aràbia Saudí) / Evelyn Hockstein (Reuters)

El secretari d'Estat dels Estats Units, Marco Rubio, i el seu homòleg rus, Serguei Lavrov, han acordat este dimarts avançar cap a la normalització de les relacions diplomàtiques entre tots dos països i començar a treballar en un pla per a posar fi a la guerra a Ucraïna “tan prompte com siga possible”. Així ho han informat després de la reunió que han tingut a Riad (Aràbia Saudí).

La portaveu d'Estat dels Estats Units, Tammy Bruce, ha indicat en un comunicat que els dos mandataris han acordat “posar les bases per a la cooperació futura en assumptes d'interés geopolític mutu”. "El president Donald Trump vol posar fi a les morts; els Estats Units volen la pau i estan usant la seua força perquè els països s'unisquen. El president Trump és l'únic líder al món que pot aconseguir que Ucraïna i Rússia es posen d'acord en això", ha assegurat Bruce. “Una telefonada seguida d'una reunió no és suficient per a establir una pau duradora. Hem de passar a l'acció i els passos avant fets hui són importants”, ha indicat Bruce.

Rubio i Lavrov han acordat establir “mecanismes de consulta” per a solucionar els problemes en la seua relació i poder fer “els passos necessaris per a normalitzar l'operació” de les seues respectives missions diplomàtiques. Així mateix, han anunciat la creació de “respectius equips d'alt nivell” per a començar a treballar en una via per a posar fi al conflicte a Ucraïna tan prompte com siga possible.

Washington i Moscou també s’han compromés a establir les bases d'una cooperació en assumptes d'interés geopolític comú i “en les oportunitats econòmiques i d'inversions històriques que emergiran de la fi exitosa del conflicte a Ucraïna”. En este sentit, ambdós països nomenaran ambaixadors, segons ha afirmat Lavrov, que ha dit que es tracta del “primer i més urgent acord” aconseguit en la reunió. “Acordem que els nostres viceministres coordinaran al més prompte possible una reunió per a estudiar l'alçament de barreres artificials en el treball de les ambaixades i altres legacions diplomàtiques de Rússia als Estats Units i dels Estats Units a Rússia”, ha dit en una roda de premsa transmesa per la televisió pública russa després de la reunió. 

Així mateix, l'administració Trump ha reiterat que Ucraïna haurà de fer concessions territorials i ha insistit que Kíiv haurà de compensar amb exportacions de terres rares i altres compensacions pels milers de milions en suport militar i financer que Washington li ha aportat en els últims tres anys, des de la invasió russa d'Ucraïna.

Continua així el camí que el president dels Estats Units, Donald Trump, va iniciar la setmana passada quan va telefonar tant al president de Rússia, Vladímir Putin, com al seu homòleg ucraïnés, Volodímir Zelenski, per a començar “immediatament” les negociacions per a posar fi a la guerra a Ucraïna. Unes negociacions en les quals fins ara els Estats Units no contemplaven la participació de la Unió Europea (UE), segons va comunicar Keith Kellogg, enviat especial per a Ucraïna, durant la conferència de seguretat de Múnic d’este cap de setmana, però en les que ara sembla que sí que podria tindre cabuda, segons unes declaracions de Rubio d'este dimarts.

El secretari d'Estat ha afirmat que la UE haurà de participar en les negociacions "en algun moment" per haver imposat sancions a Rússia durant la guerra. Considera que les sancions són totes resultat del conflicte i, per això, "per a posar fi a qualsevol conflicte, totes les parts han de fer concessions". En este sentit, ha recordat que, a més dels Estats Units, "hi ha altres parts que tenen sancions" contra Rússia, com és el cas de la UE. Per això, “la Unió Europea haurà d'estar en la taula en algun moment, perquè també tenen sancions que s'han imposat, però supose que l'objectiu ací és, i acordem quin és l'objectiu, posar fi a este conflicte d'una manera que siga justa, duradora, sostenible i acceptable per a totes les parts involucrades”, ha sentenciat Rubio.

Estes declaracions arriben després que este dilluns el president francés, Emmanuel Macron, convocara a París una trobada dels líders principals de la Unió Europea, del Regne Unit i de l'OTAN, davant de la intenció manifesta dels Estats Units de no comptar amb la UE en les negociacions de pau.

Per la seua banda, Zelenski va expressar la seua preocupació davant dels moviments de Trump durant la cimera de seguretat de Múnic. No només va afirmar que Ucraïna no acceptaria cap acord en el qual no haja participat, sinó que va dir que li pareixia "perillós" que Trump es reunira amb Putin abans que amb ell mateix, i va manifestar que volia reunir-se amb els Estats Units i Europa per a idear una estratègia conjunta abans de qualsevol reunió entre Trump i Putin. Però, de moment, sembla que eixa reunió no es farà.

També et pot interessar

stats