Directes
Ara en la televisió
EL PISET

Els Estats Units tornen a vetar en l’ONU un alto el foc immediat a Gaza

Rafah, única zona sense combats, es converteix en una ratera amb milers de persones que dormen a la intempèrie

Ple del Consell de Seguretat de l'ONU en la sessió extraordinària sobre la situació a l'Orient Pròxim (Nova York, EUA) / Loey Felipe/ONU

Els Estats Units han tornat a vetar aquest divendres a la nit una nova resolució del Consell de Seguretat de l'ONU per a demanar un alto el foc immediat a Gaza que havia presentat els Emirats Àrabs Units i que, en només 24 hores, va ser apadrinada per 97 països membres.

La crida la van secundar tretze dels quinze membres del Consell —la Xina, França i Rússia, com a membres permanents amb poder de veto, i els deu membres no permanents, que el 2023 són Albània, el Brasil, l'Equador, els Emirats Àrabs Units, Gabon, Ghana, el Japó, Malta, Moçambic i Suïssa— i va comptar amb l'abstenció del Regne Unit. 

És la segona vegada des que va començar la guerra de Gaza en què els Estats Units veten una resolució en aquest mateix sentit, i s'alineen així amb Israel, que argumenta que l'alto el foc serviria a Hamàs per a rearmar-se i mantindre captius els 138 ostatges a la Franja.

El representant dels Emirats Àrabs, Mohamed Abshahab, ha lamentat que amb aquesta votació “el Consell es queda aïllat, i apareix així deslligat del seu propi document fundacional”.

La votació es va produir a instàncies del mateix secretari general, António Guterres, que aquesta setmana va recórrer a un mecanisme excepcional de la carta fundacional de l'ONU, l'article 99, que l'habilita per a demanar la intervenció del Consell en casos de greus d’amenaces per a la pau i la seguretat en el món.

Els vetos dels EUA al poble palestí

El 18 d'octubre, els Estats Units va vetar també en solitari una resolució similar que demanava un alto el foc i que va presentar el Brasil; va argumentar llavors que aquell text no esmentava el dret d'Israel a l'autodefensa.

Ha sigut precisament el conflicte palestí el que ha motivat la majoria dels vetos practicats pels Estats Units en el Consell de Seguretat, fins a 45 vegades en tota la seua història, sempre per a posar-se del costat del seu principal aliat en el món, Israel.

Rafah, una ratera en el sud de la Franja

La zona de Rafah, en l'extrem sud de Gaza i pròxima a la frontera amb Egipte, està rebent desenes de milers de desplaçats de Khan Yunis i altres àrees del nord i pateix cada vegada nivells més greus d'amuntegament, segons ha advertit l’ONU en el seu informe diari sobre el conflicte en l'enclavament palestí.

Molts dels 1,9 milions de desplaçats han hagut de canviar des del 7 d'octubre dues o tres vegades d'allotjament, a mesura que els combats s'han anat estenent des del nord cap al sud i ara dormen al carrer, en tendes de campanya o altres allotjaments improvisats.

Mentrestant, l'Hospital Europeu de Khan Yunis, un dels principals al sud de Gaza on es refugien unes 70.000 persones desplaçades, ha comunicat que ja hi ha escassetat de subministraments de medicaments o de sang per a transfusions i que s'estan fent operacions sense anestèsia. Les hostilitats a Khan Yunis van obligar també a tancar un dels nou centres de salut de l'Agència de l'ONU per als Refugiats Palestins.

Al nord de Gaza, un dels dos únics hospitals encara en funcionament, l'Al-Awda de Jabalia, fa dos dies que està envoltat per tancs i tropes israelianes, que aquest divendres van assassinar un metge del centre d’un tret.

La guerra de Gaza ja ha deixat més de 17.000 palestins morts —el 70% menors i dones— i 1.200 israelians, i ha provocat a més el desplaçament del 85% dels dos milions de ciutadans de la Franja, que pateixen greus problemes sanitaris i d'alimentació.

També et pot interessar