"Si depén de Rússia, no hi haurà guerra", Moscou desmenteix l'acusació dels EUA que planifica envair Ucraïna al febrer
Washington convoca el Consell de Seguretat de l'ONU mentre el president francés, Emmanuel Macron, intenta calmar la situació amb una conversa telefònica amb Vladímir Putin
El president francés, Emmanuel Macron, manté aquest divendres una conversa telefònica amb el president rus, Vladímir Putin, en un nou intent de rebaixar la tensió de Moscou i els Estats Units i l'OTAN, davant les acusacions d'una incursió armada a Ucraïna.
En les últimes hores el president dels Estats Units ha insistit en la tesi d'una "clara possibilitat" que la presumpta invasió podria ocórrer al febrer. Així ho ha traslladat Biden al president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, i el secretari d'estat Antony Blinken al ministre d'Afer Estrangers xinés, Wang Yi.
L'administració estatunidenca ha demanat la Xina que aprofite la seua influència amb Putin per a rebaixar la tensió, després que Pequín haja entrat en el tauler polític de la crisi advertint Washington que ha de "respectar les legítimes preocupacions" de Moscou.
Tot a l'espera de la manifestació definitiva de Rússia sobre la resposta dels EUA i l'Aliança Atlàntica a les seues demandes de seguretat. El Kremlin ha avançat que no veu massa motius per a l'optimisme, després que s'ha rebutjat la principal pretensió russa, que l'OTAN renuncie per escrit a incorporar en algun moment Ucraïna al tractat. Tanmateix, el ministre d'Afers Estrangers, Seguei Lavrov, ha traslladat que la guerra és una idea inacceptable i que hi ha marge per a negociar "assumptes secundaris".
"Si depén de Rússia, no hi haurà guerra" ha manifestat aquest divendres Lavrov en una roda de premsa. El responsable d'Afers Estrangers rus ha parlat positivament de les propostes de seguretat dels Estats Units, destacant que s'obri a debatre la presència de míssils occidentals de curt i llarg termini a la regió, i ha explicat que espera reunir-se amb el secretari d'estat dels EUA en les setmanes vinents.
Els EUA convoca el Consell de Seguretat de l'ONU
Els Estats Units volen discutir directament la qüestió a Consell de Seguretat de l'ONU, que ha convocat per al pròxim dijous, un dia abans que Rússia assumisca la presidència de torn del màxim òrgan de decisió de Nacions Unides. L'enfrontament entre les parts fa preveure impossible cap resolució o declaració oficial, atés que tant els Estats Units com Rússia tenen poder de veto en el Consell en la seua qualitat de membres permanents.
Si bé l'alt representant de la Unió Europea per a Afers exteriors, Josep Borrell, ha valorat la resposta a Rússia com “una base sòlida per a reforçar la seguretat i l'estabilitat”, en els últims dies s'ha refredat la unitat entre els Estats Units i la UE. Washington insisteix en la imminència d'una invasió, mentre la Unió Europea ha demanat no dramatitzar.
En un altre moviment diplomàtic, la Casa Blanca ha anunciat que Biden es reunirà el pròxim 7 de febrer amb el canceller alemany Olaf Scholz. Berlín s'ha desvinculat de la proposta de Washington d'enviar armament a Ucraïna escudant-se en el seu paper en la Segona Guerra Mundial. L'altre punt d'interés en la reunió serà Nord-Stream 2, el nou gasoducte per a transportar energia russa a l'Europa Occidental esquivant Ucraïna. Els EUA i la UE l'han incorporat als instruments de pressió a Moscou. Washington ha advertit que no funcionarà en cas d'una invasió russa i Brussel·les que l'autorització "està lligada" a la situació militar.
La UE negocia amb Qatar una via alternativa de provisió de gas
La incertesa sobre la situació ha portat la UE a explorar vies alternatives de subministrament de gas. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, han confirmat contactes amb l'emir de Qatar, Tamim bin Hamad al Zani, en les últimes hores per a diversificar les fonts d'aprovisionament i reduir la dependència de Rússia.
Ara mateix Rússia manté desplegats a 100.000 soldats a la frontera amb Ucraïna, Washington ha posat en alerta elevada 8.500 soldats i l'OTAN està desplaçant avions de combat i vaixells de guerra a la zona del Bàltic.