Els EUA envien a Ucraïna bombes capaces d'impactar a 130 quilòmetres

Harris promet a Zelenski que treballarà perquè Ucraïna "prevalga" contra Rússia, i Trump es reunirà este divendres amb el president ucraïnés

El president d'Ucraïna, la vicepresidenta dels Estats Units i candidata demòcrata, Kamala Harris, h
Volodímir Zelenski i Kamala Harris, a la Casa Blanca a Washington (EUA) / Kevin Lamarque (Reuters)

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha anunciat l'enviament a Ucraïna de bombes capaces de colpejar blancs russos a 130 quilòmetres de distància, com a part d'un nou paquet d'ajuda militar valorat en 8.000 milions de dòlars.

L'anunci s'ha fet amb motiu de la reunió de Biden a la Casa Blanca amb el seu homòleg ucraïnés, Volodímir Zelenski, que fa mesos que demana que es permeta a Kíiv usar míssils de llarg abast estatunidencs per a atacar objectius dins de Rússia. Washington es resisteix per temor a provocar una escalada amb Moscou. El nou paquet d'ajuda inclou bombes planejadores anomenades Joint Standoff Weapon (JSOW), que poden ser llançades des d'avions i impactar en objectius amb gran precisió a 130 quilòmetres de distància.

Este tipus de bombes atorga a Ucraïna la capacitat d'atacar posicions russes des de lluny, minimitzant així les baixes en les pròpies files. No obstant això, les tropes ucraïneses no podran utilitzar-les per a llançar atacs dins de Rússia, ja que el govern de Biden s'oposa al fet que Kíiv utilitze armament estatunidenc o fabricat amb components estatunidencs, com a míssils de llarg abast, contra objectius en territori rus.

El gruix d'esta nova ajuda, 5.500 milions de dòlars, s'assignarà abans que acabe l'any fiscal dels EUA dilluns que ve, 30 de setembre, quan expiren els fons autoritzats fins ara. 2.400 milions més estan destinats a un programa anomenat "Iniciativa d'assistència a la seguretat d'Ucraïna", la qual cosa permet al govern nord-americà adquirir armament per a Ucraïna directament d'empreses en comptes d'usar les reserves del Pentàgon.

A més, els EUA formarà l'any vinent díhuit nous pilots ucraïnesos en l'ús dels caces F-16 i entregarab a Ucraïna una nova bateria addicional de míssils Patriot.

Harris promet a Zelenski que treballarà perquè Ucraïna "prevalga" contra Rússia

Per la seua banda, la vicepresidenta dels Estats Units i candidata demòcrata, Kamala Harris, ha promés a Zelenski que treballarà perquè Ucraïna "prevalga" en la guerra contra Rússia, i ha destacat la importància que Washington mantinga el seu paper de lideratge global i no es deixe seduir per l'aïllacionisme.

Mentre Harris ha promés mantindre el suport a Ucraïna que ha mostrat el govern de Biden, Trump ha assegurat en diverses ocasions que si torna a la Casa Blanca resoldria la guerra entre Moscou i Kíiv en 24 hores, però no ha explicat com.

Trump es reunirà este divendres amb Zelenski a Nova York

D'altra banda, l'expresident i candidat republicà Donald Trump ha anunciat que es reunirà este divendres amb el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, a la Torre Trump de Nova York, després de criticar-ho en un acte de campanya. "És una vergonya el que està passant a Ucraïna. Tantes morts, tanta destrucció, és un horror", ha dit i ha criticat que "Europa només paga una fracció dels diners que paguen els EUA" per a fer costat a Ucraïna en la guerra amb Rússia, i ha instat el bloc comunitari "a pagar més".

També et pot interessar

stats