Els EUA habilitaran un port temporal a Gaza per a desembarcar ajuda humanitària

El president dels EUA acusa Israel d'emprar l'ajuda humanitària com a "moneda de canvi" en el conflicte durant el discurs de l'estat de la Unió, que ha començat amb vint minuts de retard per una protesta que reclamava l'alto el foc

Un enviaments d'ajuda humanitària a Gaza des de l'aire, per a esquivar els obtacles d'Israel a l'entrega per carretera
Un enviaments d'ajuda humanitària a Gaza des de l'aire per a esquivar els obstacles d'Israel a l'entrega per carretera / Amir Cohen (Reuters)

Els Estats Units habilitaran un port en la Franja de Gaza per a permetre l'entrada d'aliments i medicines a l'enclavament palestí. Serà un moll temporal amb capacitat per a "grans embarcacions" amb aliments, aigua i medicines. Els enviaments es faran des de Xipre i l'estructura no necessitarà presència militar. L'anunci l'ha fet el president dels EUA Joe Biden durant el discurs de l'estat de la Unió davant el Congrés, un pronunciament que ha començat amb vint minuts de retard per una protesta per a demanar l'alto el foc a Gaza en la principal via d'accés al Capitoli.

Biden ha insistit Israel que no pot emprar l'entrega d'ajuda com a "moneda de canvi". El mandatari també ha recalcat que "l'única solució real" del conflicte i de la pacificació de la regió passa per "la construcció d'un Estat palestí", una opció a la qual s'oposa el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu.

El president dels EUA Joe Biden, durant el discurs sobre l'estat de la Unió
El president dels EUA Joe Biden, durant el discurs sobre l'estat de la Unió / Elizabeth Frantz (Reuters)

La tèbia condemna a l'ofensiva d'Israel, la voluminosa xifra de morts i la crisi humanitària està passant factura al líder demòcrata i candidat a la reelecció. El dany reputacional ja el va penalitzar en les urnes, durant les primàries del 5 de març, quan va rebre un vot de càstig que les veus expertes connecten amb la posició dels EUA en el conflicte.

Tel-Aviv ha desoït les recomanacions dels Estats Units durant els cinc mesos d'incursió militar. Aquest desafiament no ha alterat la condició de Washington com a principal aliat diplomàtic i subministrador d'armes d'Israel. L'única pressió coneguda l'ha traslladada contra colons radicals de responsables de diversos atacs i homicidis contra palestins a la Cisjordània ocupada.

Fosses comunes per a soterrar cadàvers de palestins

Sobre el terreny, a la Franja de Gaza, la població palestina continua soterrant els morts. A Rafah, s'han excavat fosses comunes per a soterrar 49 cossos de civils palestins entregats per l'exèrcit israelià. Els han traslladat envoltats en plàstics i amuntegats en camions i els han hagut de soterrar amb l'ajuda d'excavadores. Alguns familiars han desfiat els bombardejos i han participat en aquest funeral massiu.

L'operació militar israeliana acaba de complir cinc mesos sense perspectives d'una nova treva que permeta alleujar la tràgica situació que viu la població civil. En les últimes hores han mort 82 persones, que acosten la xifra total de víctimes mortals a les 31.000.

També et pot interessar

stats