Directes
Ara en la televisió
DEL TWIST AL CLIC
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Els EUA i l'OTAN adverteixen Rússia que prendran totes les mesures per a defendre els seus aliats

À Punt té accés als documents confidencials que la coalició va entregar al govern rus sobre la qüestió d'Ucraïna

Documents confidencials enviats a Rússia pels EUA i l’OTAN / À Punt NTC

Aquests documents classificats als quals ha tingut accés À Punt Mèdia, i que ha avançat el diari El País són els documents que els Estats Units i l’OTAN han entregat a Rússia com a resposta a les seues demandes per a evitar una possible invasió d’Ucraïna. El govern nord-americà i l’Aliança Atlàntica asseguren que prendran “totes les mesures per a defendre els seus aliats” i que Ucraïna “té les portes obertes” per a integrar-se en l’organització militar.

Document
Descarrega els documents
Consulta'l

El rerefons d’aquest conflicte és el desplegament de més de 100.000 militars russos prop de la frontera amb Ucraïna i l’enviament d’armes i tropes a aquell país per part dels Estats Units i altres països occidentals. Moviments que han generat la pitjor crisi de seguretat a Europa des de la guerra freda. 

Els governs de Washington i Moscou han posat en marxa diverses iniciatives per a intentar desescalar la tensió. Ho intentaren els presidents dels Estats Units i Rússia, Joe Biden i Vladímir Putin, en una conversa telefònica el 30 de desembre. Després, els caps de la diplomàcia dels dos països, en una reunió a Ginebra el 21 de gener.

El resultat de les dues converses va ser el mateix. El Kremlin exigeix que els Estats Units es comprometen per escrit que l’OTAN no es continuarà ampliant cap a l’est, que no desplegarà armes prop de les seues fronteres, i que acatarà la Declaració d’Istanbul de 1999 que impedeix que un país es reforce en perjudici d’un tercer. 

La setmana passada el secretari d’Estat dels Estats Units, Antony Blinken, va acceptar plasmar el seu punt de vista sobre el conflicte amb la condició que el document –que reproduïm a continuació– no es fera públic. 

En realitat, no és document, sinó dos. Un d’ells l’ha remés l’OTAN amb l’encapçalament “NATO-RUSSIA RESTRICTED” [OTAN-Rússia Restringit] i són quatre pàgines amb dotze punts. L’altre s’anomena “CONFIDENTIAL REL/RUSIA”, té cinc fulls i set punts. Cap dels dos està firmat. 

“Portes obertes de l’OTAN”

Com a resposta, i aquest és un dels punts clau dels documents, els Estats Units i l’OTAN adverteixen que Ucraïna té “les portes obertes” de l’Aliança i només accepten debatre la qüestió en el Consell OTAN-Rússia. 

Els Estats Units, en canvi, accepta dialogar sobre el concepte d’“indivisibilitat de la seguretat euroatlàntica”. Washington està disposat a acordar un compromís recíproc perquè les dues parts s’abstinguen de desplegar míssils de terra i tropes permanents en territori ucraïnés. 

Respecte a les maniobres militars en la zona, el govern de Joe Biden assegura que és important millorar la comunicació per a reduir el risc de malentesos i errades de càlcul, i retrau a Rússia que pose en marxa mobilitzacions massives de tropes sense avís previ i sense transparència. 

Els Estats Units accepta que Rússia puga verificar l’absència de míssils de creuer Tomahawk als emplaçaments d’Aegis Ashore de Romania i Polònia a canvi que Rússia oferisca mesures de transparència recíproques en dues bases de llançament de míssils terrestres que serien elegits per l’Aliança. La conclusió és que Washington només avançarà en aquestes qüestions si Rússia inicia una desescalada de les amenaces a Ucraïna. 

En la mateixa línia, l’OTAN acusa Rússia de trencar la confiança que constitueix el nucli de la cooperació, i proposa reforçar els canals de comunicació per a establir una línia directa de comunicació permanent semblant al popular Telèfon Roig de la guerra freda. 

El document assenyala que la retirada de les tropes russes d’Ucraïna i els seus voltants serà “essencial” per a reduir la tensió i conclou: “Prendrem totes les mesures necessàries per a defendre i protegir els nostres aliats, i no limitarem la nostra capacitat per a fer-ho”.

Aquest dimarts, sis dies després de rebre els documents, Vladímir Putin s’ha pronunciat per primera vegada sobre la resposta dels Estats Units. Acusa aquell país “d’ignorar les principals demandes”. Putin no tanca la porta a seguir negociant “sempre que” l’acord “s’acoste” a les seues propostes. 

També et pot interessar