Rússia activa maniobres militars a Crimea després els EUA haguen posat en "alerta elevada" 8.500 soldats

La presidenta de la Comissió Europea assegura que la UE i els aliats es preparen ja "per a totes les eventualitats", si fracassa la diplomàcia

Carros de combat russos fent exercicis a les regions de Rostov i Krasnodar, pròximes a Ucraïna
Carros de combat russos fent exercicis a les regions de Rostov i Krasnodar, pròximes a Ucraïna / Reuters

Els Estats Units han posat en "alerta elevada" 8.500 soldats per a un possible desplegament en l'est d'Europa davant l'escalada de la tensió amb Rússia, a la qual acusen de preparar una incursió armada a Ucraïna, i han demanat els seus ciutadans que isquen "ja" de sòl ucraïnés.

El portaveu del Departament de Defensa dels EUA, John Kirby, ha explicat que l'alerta afecta majoritàriament brigades terrestres de combat que ara, amb el canvi d'estatus, retallaran de deu a cinc dies el temps per a desplegar-se. Aquestes unitats, segons ha detallat, comptarien també amb suport logístic, mèdic i de l'aviació, entre altres.

Kirby ha detallat que el gruix d'aquestes tropes s'activaria en països aliats de l'est d'Europa dins de la Força de Resposta de l'OTAN, si ho demana l'aliança atlàntica, tot i que no ha descartat una acció "unilateral" estatunidenca.

Noves maniobres militars russes a Crimea

En paral·lel, més de 60 caces i bombarders russos participen en uns exercicis de llançaments de míssils en el sud de Rússia, en la península de Crimea, annexionada pel règim de Moscou en 2014, i les regions de Rostov i Krasnodar, pròximes a Ucraïna. Les agrupacions aèries han assajat atacs amb míssils a la "major distància possible" i accions per a protegir els aeròdroms d'atacs d'un supòsit enemic, segons ha informat l'oficina de premsa de la circumscripció militar russa Sud. 

Prèviament, 6.000 militars de la circumscripció han sigut posats en alerta en un exercici per a verificar la seua capacitat de combat. 

La UE, preparada per a "totes les eventualitats"

La Unió Europea es prepara ja "per a totes les eventualitats en cas que la diplomàcia fracasse", segons ha explicat en un comunicat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. La cap de l'executiu comunitari ha fet aquestes manifestacions després de mantindre una reunió, aquest dilluns, amb el president dels Estats Units, Joe Biden, el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, i diversos líders europeus —entre els quals no ha estat Espanya— sobre els "preparatius per a imposar enormes conseqüències i durs costos econòmics" a Rússia, segons la versió de la Casa Blanca.

Von der Leyen ha recordat que la Comissió Europea i el Servei Europeu d'Acció Exterior estan treballant en una "àmplia gamma de sancions sectorials i individuals en cas de noves agressions militars de Rússia contra Ucraïna" en paral·lel a la preparació per a les conseqüències d'un conflicte en totes les àrees, "des de l'energia fins a la ciberseguretat".

"Estem d'acord que qualsevol nova agressió de Rússia contra Ucraïna tindrà costos severs", ha advertit també per Twitter el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, després de la reunió per videoconferència amb els mandataris europeus.

Malgrat tot, els ministres d'exteriors de la UE no aprecien encara un risc d'"atac imminent" a Ucraïna, segons manifestaren després de conversar aquest dilluns amb el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, i per això han renunciat a retirar el personal diplomàtic de Kíev, a diferència de Washington.

L'Aliança Atlàntica va anunciar aquest dilluns que posava "en estat d'alerta" i enviava vaixells i avions de combat addicionals als desplegaments de l'OTAN a Europa oriental, reforçant la dissuasió i defensa aliada. La força multinacional de les potències occidentals consta d'efectius terrestres, aeris i marítims i compta amb vora 40.000 militars de diferents països, mentre les estimacions de Washington sobre el desplegament rus estimen en 100.000 els efectius que Moscou ha desplaçat fins a les fronteres d'Ucraïna.

Austràlia es desmarca del desplegament a Europa

El govern australià s'ha desmarcat, de moment, del potencial desplegament militar en l'est d'Europa, segons han avançat la ministra d'Exteriors, Marise Payne, i el ministre de Defensa, Peter Dutton, tot i avalar la tesi que és "òbvia la intenció de Rússia de passar tropes a la frontera".

D'altra banda, el Departament d'Estat dels EUA ha confirmat que respondrà "aquesta setmana per escrit" a les exigències de seguretat sol·licitades per Rússia i en les quals Moscou va insistir en la reunió que el passat divendres mantingueren a Ginebra el secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, i el seu homòleg rus, Serguei Lavrov, a fi de rebaixar la tensió. Les demandes russen passen perquè l'OTAN frene l'expansió cap a l'est i el cessament de tota cooperació militar de l'Aliança Atlàntica amb antigues repúbliques soviètiques.

També et pot interessar

stats