Els EUA qüestionen el caràcter vinculant de la resolució d'alto el foc de l'ONU per a Gaza
L'informe de l'experta de l'ONU en els territoris palestins, Francesca Albanese, acusa Israel de genocidi i culpa de complicitat la comunitat internacional
El silenci i la inacció de la comunitat internacional i particularment del món occidental està facilitant la comissió d'un genocidi a la Franja de Gaza. És la tesi de l'informe, "Anatomia d'un genocidi" que ha presentat al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides la relatora de l'ONU per als Territoris Palestins, Francesca Albanese. L'experta exposa evidències raonables de tres "actes genocides" en l'ofensiva de Gaza, d'acord amb el protocol de Ginebra (la convenció internacional que regula la persecució d'aquest delicte des del 1948); situa l'operació militar israeliana en el context del procés de colonització dels territoris palestins i acusa "una minoria de poderosos estats membres de l'ONU" de brindar ajuda militar, econòmica i política a l'estat jueu que està facilitant l'extermini del poble palestí.
"La comunitat internacional no pot continuar ignorant el projecte d'Israel, que és el de deslliurar-se de Palestina i els palestins desafiant la llei internacional (...) no exigir a Israel que reta comptes ha permés que el genocidi s'estenga per Gaza", ha manifestat la relatora de l'ONU davant el Consell de Drets Humans. La butaca d'Israel estava buida en senyal de protesta.
En les hores prèvies, el govern de Tel-Aviv havia desacreditat l'informe. El text conté una posició similar a la que Albanese ja va defendre en una entrevista en À Punt i també va argumentar el relator de l'ONU, Pedro Arrojo. L'informe de la italiana opera en paral·lel a la investigació del Tribunal Internacional de Justícia de l'ONU per possible crim de genocidi, iniciada per una denúncia de Sud-àfrica.
Assassinat de civils, bloqueig a l'ajuda humanitària i retòrica deshumanitzadora
Entre els fets que Albanese presenta com a prova hi ha l'assassinat indiscriminat de població civil. Dels 32.000 morts causats per l'ofensiva israeliana, ha destacat, 13.000 són xiquets. "Periodistes, doctors, infermeres, artistes, acadèmics, enginyers, científics i els seus parents... una societat sencera està en el punt de mira", ha destacat Albenese, que ha recordat les 12.000 persones desaparegudes i les 71.000 que han resultat ferides, centenars de les quals poden morir pel desmantellament de l'estructura sanitària i la falta de medicines.
La relatora també ha assenyalat com a evidència el bloqueig deliberat a l'ajuda humanitària, total en les primeres dues setmanes i amb restriccions crítiques en els mesos següents. L'ONU ha acusat Israel d'emprar la fam com a arma de guerra. Ara mateix l'enclavament pateix una crisi humanitària sense precedents, que està causant morts per desnutrició i ha forçat la població de la zona nord a alimentar-se amb herba i menjar animal, segons ha destacat la relatora de les Nacions Unides.
En tercer lloc, Albanese posa l'accent en la retòrica de deshumanització. Considera que els "actes de genocidi" els alimenta "un vehement discurs antipalestí, que descriu tota la població de Gaza com a enemics que han de ser erradicats o expulsats a la força". En la seua opinió, aquesta visió permet a tota la societat israeliana, inclosos "alts càrrecs que insten els soldats a aniquilar el poble de Gaza". La relatora conclou que "el genocidi a Gaza és la fase més extrema d'un llarg procés de colonització i assentament per a intentar eliminar els palestins", que es prolonga durant més de 76 anys en què aquest poble "ha sigut oprimit de totes les maneres imaginables, destruint el seu dret inalienable a l'autodeterminació".
Els EUA qüestiona el caràcter vinculant de la resolució d'alto el foc
Albanese ha urgit la comunitat internacional que "complisca les seues obligacions", que considera que haurien de passar per imposar un embargament d'armes i sancions a Israel". No obstant això, la petició sembla lluny de la realitat. Els Estats Units, principal aliat diplomàtic i subministrador d'armes d'Israel, qüestionen ara el caràcter vinculant de la resolució del Consell de Seguretat que exigeix un alto el foc immediat a la Franja de Gaza i que va tirar avant, precisament, per l'abstenció de Washington, que havia vetat tres intents previs.
Fins a aquest pronunciament, criticat obertament pels membres de l'òrgan de les Nacions Unides, operava el consens unànime que les resolucions del Consell són vinculants, contràriament a les de l'Assemblea General, encara que no sempre es complisquen perquè no estableix ferramentes específiques per a obligar un país.
Malgrat les crítiques en l'últim mes de l'administració Biden al govern de Benjamin Netanyahu, per l'alt cost de vides innocents de l'estratègia militar israeliana, els EUA ha refermat el caràcter "inamovible" del seu suport a Tel-Aviv. El subratllava aquest dimarts el secretari de Defensa Lloyd J. Austin al ministre de Defensa Yoav Gallant en una reunió, hores després de les crítiques de Netanyahu contra la Casa Blanca per permetre la resolució del Consell de Seguretat de l'ONU.
Dotze morts en un bombardeig al Líban i setge sobre l'Hospital Al-Shifa
Al camp de batalla, Israel continua l'operació militar, inalterable al mandat d'alto el foc de les Nacions Unides. L'Exèrcit de Tel-Aviv ha matat almenys dotze persones en un nou bombardeig al sud del Líban, on combat les milícies de Hezbol·là, peça clau en la guerra freda que manté amb l'Iran. Assegura haver actuat contra una organització satèl·lit d'aquesta, la Jamaa Islamiya, d'inspiració sunnita, per a evitar un atac en territori israelià.
Les tropes de Tel-Aviv han continuat bombardejant Rafah, refugi per a 1,2 milions de palestins desplaçats, i manté el setge sobre l'Hospital Al-Shifa, el més gran de la ciutat de Gaza, després de nou dies d'operació militar a l'interior. Tel-Aviv assegura que dins, en alguna part, s'amaguen entre 600 i mil militants de Hamàs.