Els EUA i el Regne Unit ataquen posicions militars al Iemen

En l'operació conjunta, amb el suport d'Austràlia, Bahrain, el Canadà i els Països Baixos, no ha participat Espanya

Un avió militar s'enlaira des d'un portaavions nord-americà al mar Roig
Un avió militar s'enlaira des d'un portaavions nord-americà al mar Roig / Reuters
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
12 de gener 2024 - 08:35 Actualitzat: 12 de gener 2024 - 21:58

Els Estats Units ha confirmat que ha realitzat una acció militar conjunta amb el Regne Unit i amb suport de diversos països contra les milícies houthis del Iemen després de l'augment d'atacs contra embarcacions al mar Roig.

El president Joe Biden ha explicat en un comunicat que, sota la seua direcció, les forces militars estatunidenques, juntament amb el Regne Unit i el suport d'Austràlia, Bahrain, el Canadà i els Països Baixos, han dut a terme amb èxit atacs contra diversos objectius al Iemen utilitzats pels rebels. En l'operació no ha participat Espanya, que ja va anunciar el 19 de desembre que només hi intervindrà en conjunt amb la UE i l'OTAN i no unilateralment.

L'acció militar es dona en resposta als atacs "sense precedents" dels houthis, que aquest dijous van llançar un míssil balístic amb l'objectiu de colpejar les rutes de navegació del Golf d'Aden, una via estratègica per al transport del petroli provinent del golf Pèrsic.

"Aquests atacs han posat en perill el personal estatunidenc, els marines civils i els nostres socis, han posat en perill el comerç i amenaçat la llibertat de navegació", ha manifestat Biden.

Segons el que va indicar el president dels EUA, els houthis ja han dut a terme 27 atacs contra vaixells comercials que transiten el mar Roig i el golf d'Aden. "La resposta de la comunitat internacional a aquests atacs imprudents ha sigut unida i decidida", ha subratllat Biden.

Un funcionari de l'Administració ha afegit que l'acció d'aquesta matinada no té res a veure amb les mesures preses per la coalició militar conformada per més de 20 nacions sota el nom d'operació Guardià de la Prosperitat, llançada a la fi de desembre.

En l'operatiu militar d'aquesta matinada s'han utilitzat municions guiades de precisió llançades des d'avions i vaixells estatunidencs per a destruir objectius houthis específics, segons ha precisat el funcionari, que ha afegit que l'acció militar no ha apuntat a centres de població civil i ha assegurat que s'han minimitzat els riscos de danys col·laterals.

Biden ha explicat que més de 50 nacions s'han vist ja afectades pels atacs houthis i tripulacions de més de 20 països han sigut amenaçades o preses com a ostatges en actes de pirateria. A banda, més de 2.000 vaixells han hagut de desviar-se milers de milles per a evitar la zona, la qual cosa pot causar setmanes de retards en els temps d'enviament de productes.

"No dubtaré a ordenar mesures addicionals per a protegir la nostra gent i el lliure flux del comerç internacional segons siga necessari", ha sentenciat el mandatari estatunidenc.

Les principals navilieres a escala mundial continuen ajustant les rutes per a evitar transitar per aquesta via marítima, per on passa quasi el 15% del comerç marítim global, incloent-hi el 8% del comerç mundial de cereals, el 12% del comerç de petroli i el 8% del comerç mundial de gas natural liquat.

En suport dels palestins de la Franja de Gaza, els rebels xiïtes houthis, amb suport de l'Iran, han estat atacant al mar Roig des del 19 de novembre embarcacions que, segons diuen, estan vinculades a Israel.

Els atacs, en tot cas, continuen, segons ha informat la Marina britànica.

Preocupació a l'Orient Mitjà

L'operació contra els houthis es va produir a penes unes hores després que el secretari d'Estat estatunidenc, Antony Blinken, finalitzara una gira per Orient Mitjà amb l'objectiu de crear consens per a intentar que la guerra a Gaza no s'estenga.

No obstant això, els temors d'una ampliació del conflicte en altres fronts després dels bombardejos han fet saltar totes les alarmes a la regió, on l'Aràbia Saudí va ser el primer país a demanar "moderació" i a condemnar els atacs estatunidencs i britànics contra els insurgents.

Li van seguir la resta dels països àrabs, que van recordar que per a evitar un nou conflicte és necessari primer posar fi a la guerra de Gaza, que està provocant una irada reacció de grups afins a l'Iran com els houthis, el grup xiïta libanès Hezbol·là o les milícies proiranianes de l'Iraq.

També et pot interessar

stats