Rússia replega unitats militars que feien maniobres a la frontera d'Ucraïna després d'una nova alerta sobre una invasió imminent
Els EUA han traslladat temporalment l'ambaixada ucraïnesa i han demanat als nacionals abandonar Bielorússia
Rússia ha anunciat el replegament a les casernes permanents de les unitats de l'exèrcit que havia desplegat a les circumscripcions militars oest i sud, totes dues limítrofes amb Ucraïna, durant les maniobres conjuntes que està fent amb Bielorússia, les més grans des de la guerra freda. Segons Moscou, les dotacions han ja acabat els exercicis, que conclouran per al conjunt de les forces armades el pròxim 20 de febrer.
La decisió té lloc després que els Estats Units hagen insistit en el risc d'una invasió russa a Ucraïna. De paraula i de maniobra. Mentre la portaveu de la Casa Blanca Karine Jean-Pierre insistia en el fet que l'anunciada incursió militar "podria començar en qualsevol moment" i fins i tot "aquesta setmana", Washington ordenava traslladar l'ambaixada ucraïnesa temporalment des de la capital, Kíev, fins a la ciutat més gran de l'oest del país, Lviv, a setanta quilòmetres de Polònia.
En paral·lel ha demanat als ciutadans nord-americans a Bielorússia, fronterer amb Ucraïna, que abandonen el país "immediatament", alertant-los de la possibilitat de detencions arbitràries i de la "inusual i preocupant concentració" militar al llarg de la frontera ucraïnesa.
El 31 de gener l'administració nord-americana ja va ordenar l'eixida del país dels familiars dels funcionaris nord-americans a l'ambaixada de Minsk. I divendres va urgir els seus nacionals a eixir d'Ucraïna, com també han fet altres països occidentals.
El Kremlin continua defensant en públic la via de la diplomàcia i amb aquest objectiu el president rus, Vladímir Putin, es reuneix hui amb el canceller d'Alemanya, Olaf Scholz. Moscou ha esmentat la possibilitat d'un acord amb els Estats Units i l'OTAN que puga resoldre l'escalada de tensió entorn d'Ucraïna, però el govern nord-americà insisteix en l'escepticisme i assegura que no ha vist "cap senyal tangible" de desescalada per part de Rússia, que manté 100.000 soldats a la frontera amb Ucraïna i efectua exercicis militars al mar Negre i a Bielorússia, a pocs quilòmetres de Kíev.
Tot i l'advertència directa del president estatunidenc Joe Biden als seus socis d'una invasió imminent, el govern d'Ucraïna no hi veu senyals tan clares, segons va assenyalar aquest dilluns el secretari del Consell Nacional de Seguretat i Defensa d'Ucraïna, Oleksí Danílov.
Les últimes hores han alimentat la confusió amb declaracions contradictòries, ja que el portaveu del Pentàgon, John Kirby, ha reconegut en públic que no creia que el president rus, Vladímir Putin, haguera pres encara una decisió "definitiva" sobre la invasió. Tot després que Washington arribara a pronosticar "bombardejos aeris i atacs de míssils".
Els EUA han reafirmat el seu compromís econòmic per a reforçar Ucraïna "enfront del comportament desestabilitzador de Rússia", anunciant noves garanties de préstec per valor de 1.000 milions de dòlars. Aquesta quantitat se suma als 3.000 milions que Washington ha atorgat al país entre 2014 i 2016.