Els EUA veten el reconeixement de Palestina com a estat membre de ple dret en l'ONU
Washington exerceix per quarta vegada el dret a veto en defensa d'Israel, que circumscriu qualsevol avanç a una negociació bilateral
Els Estats Units ha vetat en el Consell de Seguretat de les Nacions Unides la resolució que obria la porta a l'entrada de Palestina com a membre de ple dret de l'ONU. La proposta, presentada per Algèria en nom del Grup Àrab de Nacions Unides, va collir dotze vots favorables, dues abstencions (el Regne Unit i Suïssa) i el vot en contra dels Estats Units. Fins i tot els països que s'havien mostrat ambigus durant els discursos previs (com França, el Japó, Corea i l'Equador) s'havien sumat a la petició palestina.
És la quarta vegada des del passat 7 d'octubre, moment de l'atac de Hamàs sobre Israel, que els Estats Units recorre al veto en favor de l'estat jueu. Abans ha vetat tres resolucions que demanaven un alto el foc immediat a Gaza amb arguments com que la treva només serviria per al rearmament de Hamàs.
Els Estats Units argumenten que la proclamació de l'estat palestí no toca ara mateix, i ha de ser fruit d'una negociació bilateral amb Israel. L'enviat de la presidència palestina, Ziad Abu Amr, ha recordat que no va ser així com l'ONU va reconéixer l'estat, sinó amb una resolució com la que ara es demanava. Aquella, la 181, votada el 1948, va permetre a Israel entrar en les Nacions Unides com a estat membre de ple dret.
"No desapareixerem", ha manifestat entre llàgrimes, durant un emocionat discurs, el representante de Palestina a l'ONU, Riyad Mansour.
Espanya referma l'aposta pels dos estats
En la seua intervenció, Espanya va confirmar que es disposa a reconéixer l'estat palestí unilateralment, com ja han fet 139 països. El ministre espanyol d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, va defensar l'entrada de Palestina com a membre de ple dret de l'ONU com a part de la solució al conflicte, que segons ha recordat és el més antic al qual s'enfronta la comunitat internacional. En opinió d'Albares, l'ingrés de Palestina "és bo per a la seguretat d'Israel", perquè els palestins "no poden estar condemnats a ser un poble de refugiats" i perquè "tenen dret a un futur amb esperança igual que el poble d'Israel té dret a un futur en pau i seguretat".
Albares ha recordat que Espanya ha proposat "en el més breu termini" una conferència internacional de pau que tracte el conflicte palestí, que ha rebut el suport de la Unió Europea, la Lliga Àrab i l'Organització de Cooperació Islàmica.
Més de quaranta vetos dels EUA en favor d'Israel
Els Estats Units ha vetat en més de quaranta ocasions resolucions del Consell de Seguretat les Nacions Unides per a fer costat al seu aliat, Israel, des de la creació de l'estat hebreu. De fet, l'anomenada qüestió palestina ha protagonitzat la majoria dels vetos estatunidencs, especialment des de l'any 2000. En els 25 anys transcorreguts des de llavors, Washington ha vetat dèsset resolucions del Consell, de les quals quinze han sigut relatives al conflicte palestí.
Hi ha cinc països amb dret de veto, que són els membres permanents del Consell de Seguretat: els EUA, la Xina, Rússia, França i el Regne Unit. Rússia (o el seu precedent, la Unió Soviètica) ha sigut el que més ha exercit el veto, 128 vegades, enfront de les 85 vegades dels EUA.