Eufòria demòcrata en el primer míting conjunt de Kamala Harris i Tim Walz

Els candidats a les eleccions presidencials es llancen a la campanya des de Filadèlfia amb un missatge d'unitat

Kamala Harris i Tim Walz en el primer míting electoral, celebrat a Filadèlfia
Kamala Harris i Tim Walz en el primer míting electoral, celebrat a Filadèlfia / Elizabeth Frantz (Reuters)

El tàndem electoral format per la vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris, i el governador de Minnesota, Tim Walz, ja ha començat oficialment la carrera a la Casa Blanca amb la vista posada en les eleccions de novembre del 2024. Parella de ball en la contesa, els dos aspirants del Partit Demòcrata han obert la campanya electoral amb un míting conjunt a Filadèlfia (Pensilvània), en què s'han pegat un bany de masses, victorejats per vora 14.000 persones, segons l'organització. Després de mesos de pessimisme en les files demòcrates, tant la candidata presidencial com el que serà el seu número dos en la fórmula s'han esforçat a llançar un missatge d'esperança per a deixar clar que sí que és possible guanyar el republicà Donald Trump en les urnes.

Hores després que Harris va nomenar Walz el seu segon en la candidatura, tots dos s'han embarcat en una gira que els portarà pels estats més disputats del país, parades clau en el camí per a revalidar el govern dels Estats Units. "Tenim molta faena per fer. Necessitem anivellar el terreny. Som els desfavorits, però tenim impuls", proclamava la candidata demòcrata, escudada pel seu company de viatge.

Entusiasme per Kamala Harris

Harris, primera dona negra que aspira a la presidència dels Estats Units, ha construït una candidatura en un temps rècord des que fa dos setmanes Joe Biden, l'actual president, va renunciar a presentar-se. Sap, per això, que no té temps a perdre en els menys de cent dies que falten per als comicis, fixats per al 5 de novembre. Les xifres rècord de recaptació —vint milions de dòlars sols en les últimes hores, segons fonts de campanya— i les enquestes recents en les quals ha aconseguit retallar distàncies amb Trump obrin una escletxa d'optimisme per a un partit que fa quinze dies donava per perduda la batalla electoral.

Però la vicepresidenta ha volgut deixar clar que la candidatura que lidera no sols busca frenar el retorn de Trump a la Casa Blanca, sinó que també té un projecte per al país basat, entre altres coses, en la defensa de l'avortament, la salut, l'accés a l'habitatge i el control a la possessió d'armes. "Esta campanya, la nostra campanya, no és només una lluita contra Donald Trump, és una batalla pel futur", ha afirmat.

L'aparició a Filadèlfia li ha servit per a presentar-se per primera vegada com la candidata oficial dels demòcrates, després d'haver recaptat el suport del 99% dels delegats en la votació telemàtica que va iniciar-se dijous i en la qual era l'única aspirant. En les graderies, milers de simpatitzants sostenien cartells oficials amb els cognoms de Harris i Walz, que havien estat impresos a marxes forçades perquè la vicepresidenta va apurar fins a aquell mateix matí per a triar el seu company de carrera. Es va decantar pel governador de Minnesota, de 60 anys i antic professor d'institut, qui s'havia convertit en el favorit dels progressistes. Alhora descartava un altre dels noms que ressonaren amb força en les travesses, John Shapiro, governador de Pensilvània i jueu practicant, els comentaris del qual sobre Gaza havien enfurit el sector propalestí del partit.

Però en una demostració d'unitat dels demòcrates, Shapiro ha sigut el teloner de Harris i Walz en el míting celebrat a l'estat que governa, i els ha expressat públicament el seu suport ple, encara que també ha deixat caure que està "orgullós" de la fe que professa.

El candidat que anomena "rarets" als republicans

Tim Walz no era molt conegut a escala nacional fins que fa uns dies es feren virals uns comentaris en els quals anomenava "rarets" als republicans, fet que l'ha catapultat en la carrera vicepresidencial.

De jove es va allistar en la Guàrdia Nacional, va ser mestre i entrenador de futbol americà en un institut de la Minnesota rural i va exercir més d'una dècada com a congressista, una experiència legislativa que Harris ha valorat a l'hora de seleccionar-lo. Amb la designació de Walz, a qui els republicans es refereixen com a "esquerrà radical", Kamala Harris busca atraure votants blancs del cinturó industrial del país, especialment de Wisconsin, Michigan i Pensilvània.

En la primera aparició al costat la candidata presidencial, Walz ha carregat contra els republicans amb el que ja és la seua senya d'identitat: "És una observació meua. Ho he de dir. Estos tipus són aborronadors, i sí, molt rarets", ha clamat, provocant una ovació del públic. Es referia especialment al candidat republicà a la vicepresidència, J.D. Vance, que els republicans publiciten com un exemple de superació personal, perquè prové d'una família humil, per a guanyar-se les simpaties de la classe treballadora. El demòcrata ha reivindicat que, mentre que ell sí que va créixer "amb gent normal en el cor del país", Vance va estudiar en la prestigiosa Universitat Yale ajudat per multimilionaris. A més l'ha reptat a un debat televisat, donant pàbul a un fals rumor que circula en xarxes segons el qual Vance hauria mantingut relacions sexuals amb un sofà: "No puc esperar a debatre amb el xic. Això, si és que està disposat a alçar-se del sofà", ha dit.

També et pot interessar

stats