Directes
Ara en la televisió
LA FINESTRA ESPORTIVA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DE LA NIT

Europa augmenta les restriccions en l'epicentre de la quarta onada de la pandèmia

Els països comunitaris de l'Europa central i de l'Est tenen els índexs de contagi més elevats, ja que la taxa de població vacunada és inferior al 65% de mitjana a la UE

Opositors a les mesures contra el coronavirus participen en una marxa a la Haia, els Països Baixos / Robin Van Lonkhuijsen (Efe)

El ritme baix de vacunació i la relaxació de les mesures de prevenció són les principals causes del repunt de contagis a Europa, que torna a estar en l'epicentre de la pandèmia, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Els països comunitaris de l'Europa central i de l'Est tenen actualment índexs de contagi per damunt de la mitjana i més elevats que els de països com Espanya, Itàlia o França. La taxa de població total plenament vacunada és inferior al 65% de mitjana a la UE.

El nombre de casos a Àustria està en el punt més alt des de fa un any, amb 481 casos per cada 100.000 habitants en els últims set dies. Amb vora 10.000 contagis diaris, un màxim des que va començar la pandèmia, suposa ja un augment de 388% respecte als nous contagis diaris que es registraven fa només un mes.

Cal destacar que Àustria té, amb només el 63%, el percentatge de població plenament immunitzada contra la Covid-19 més baix de l'Europa occidental. Així, el 75% dels ingressats en vigilància intensiva no ha rebut la pauta completa de vacunació.

El govern ha anunciat que a partir d'aquest dilluns quedarà prohibit a qui no estiga vacunat l'accés a cafeteries, restaurants i esdeveniments d'oci, tant culturals com esportius, així com a certs serveis, com les perruqueries o centres de massatge.

Fins ara, encara que no s'estiguera vacunat, es podia utilitzar aquests serveis i entrar a espais d'oci amb una prova negativa recent de Covid, que a Àustria són gratuïtes i molt accessibles.

La incidència a Alemanya supera els 200, amb un nou màxim

La incidència acumulada en set dies ha superat a Alemanya els 200 nous contagis per cada 100.000 habitants i arriba a un nou màxim des que va començar la pandèmia. Així, la incidència se situa en 201,1, quan l'anterior pic d'incidència es va registrar el 22 de desembre passat, en plena segona onada de la pandèmia, amb 197,6 nous contagis.

En resposta a la nova onada de contagis, l'estat alemany de Saxònia restringirà a partir d'aquest dilluns l'accés a esdeveniments i a espais com a restaurants i bars. Només hi podran accedir aquells que estiguen vacunats contra la Covid o hagen superat la malaltia.

Saxònia compta amb la incidència acumulada més alta d'Alemanya, 444 noves infeccions per cada 100.000 habitants. Diversos milers de persones es van manifestar el dissabte a Leipzig, la ciutat més gran de Saxònia, contra les mesures, i es van produir enfrontaments entre els manifestants i la policia, que va detindre 24 participants.

També el land de Baviera, al sud del país, que després de Saxònia i Turíngia compta amb la taxa d'incidència més elevada, aplica des de diumenge mesures més estrictes a causa de l'alta ocupació de les unitats de vigilància intensiva.

Mentrestant, els partits que negocien una futura coalició de govern a Alemanya estan preparant un paquet de mesures per a frenar la quarta onada de la pandèmia una vegada expire la llei d'emergència dictada l'any passat. Els grups parlamentaris dels socialdemòcrates, els verds i els liberals ultimen un projecte de llei que substituïsca la llei d'emergència que expira el pròxim 25 de novembre. La llei en preparació permetrà als estats federats imposar un catàleg de mesures relatives a mascaretes i distàncies de seguretat, entre altres, fins al 20 de març.

Itàlia accelera la vacunació de la tercera dosi

Les autoritats italianes miren Nadal amb prudència, davant el creixement de contagis al país i a la resta d'Europa, i es disposen a accelerar en els pròxims dies la inoculació de la tercera dosi de les vacunes contra el coronavirus a més fases d'edat. Així ho ha afirmat el ministre de Sanitat, Roberto Speranza, que ha subratllat que ara la prioritat de les autoritats és accelerar la inoculació de la tercera dosi, que actualment s'injecta a persones majors de 60 anys i a grups més vulnerables, i també començar a vacunar els xiquets d'entre 5 i 11 anys, que són uns 4 milions, quan l'Agència Europea de Medicaments (EMA) i la italiana AIFA hi donen llum verda.

Rècord de cites a França per a la tercera dosi

A França es constata un repunt de casos des de fa més d'un mes i cada dia es registren diverses desenes de morts i milers de nous positius. Amb aquesta situació, el president, Emmanuel Macron, es dirigirà als francesos aquest dimarts per a parlar de la crisi sanitària. Macron farà un discurs televisat que s'espera que servisca de recordatori que la crisi sanitària encara no és un assumpte del passat.

La premsa local defensa que el dirigent podria anunciar una modificació del passaport sanitari, que actualment es demana per a l'entrada en restaurants i altres llocs públics, perquè els candidats a la tercera dosi –persones de risc i majors de 65 anys– estiguen obligats a tindre la pauta completa per a rebre aquest certificat.

Protesta multitudinària als Països Baixos

Almenys 25.000 persones han eixit aquest diumenge a protestar a la ciutat neerlandesa de la Haia contra la reintroducció aquest cap de setmana de la distància social, les mascaretes i el reforç del passaport Covid per a frenar els contagis. Els participants han portat cartells amb afirmacions com "estem farts de les mentides", "vacunes de la covid = verí", o "amor i llibertat contra la dictadura".

Les restriccions suposen la imposició de la distància interpersonal d'1,5 metres, l'ús de mascaretes en tots els espais tancats d'accés al públic –inclosos els comerços– i l'ampliació de l'ús del passaport Covid, que es limitava abans només a la indústria de l'hoteleria i d'esdeveniments.

Bulgària i Romania, a la cua en vacunació

Bulgària és el país comunitari amb menys percentatge de població vacunada, el 22%, i ha encadenat des del 21 d'octubre nou màxims absoluts de contagis diaris. Diversos experts adverteixen que el sistema sanitari del país més pobre de la UE està a la vora del col·lapse i hi ha dèficit de personal per a atendre els pacients Covid, dels quals el 90% no està vacunat.

A Romania el nombre de morts continua superant la barrera dels 400 quasi diàriament, deu vegades més que al setembre. Malgrat que el toc de queda nocturn i altres restriccions que s'apliquen només a no vacunats han fet efecte a l'hora de redoblar el ritme de la vacunació, Romania continua sent, amb poc més d'un terç, el segon país de la UE que menys percentatge de població ha vacunat.

A Hongria, la mitjana de nous casos diaris a una setmana s'ha multiplicat per set des de fa un mes i està ja en els màxims des del mes d'abril passat, i les defuncions són cinc vegades més ara que a principis d'octubre. La vacunació es va estancar i actualment a penes el 59% del total de la població està plenament immunitzada.

Croàcia ha comptabilitzat quasi 7.000 nous casos en les últimes 24 hores, un nou pic des que va esclatar la pandèmia i quasi set vegades més que fa un mes. A la República Txeca l'índex de contagis diaris s'ha disparat a 600 en només un mes i està en el seu nivell més alt des de principis d'abril. Les morts a causa de la Covid-19 s'han multiplicat per 8 en l'últim mes. El 57% de la població té la pauta completa de vacunació.

També et pot interessar