Directes
Ara en la televisió
TUPPER CLUB
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Europa recula en la desescalada i opta per limitar la mobilitat de cara a la Setmana Santa

Països com França i Alemanya tornen a endurir les restriccions per l'avanç de la variant britànica a causa de la por a una quarta onada. 

Arribada de turistes alemanys a l'aeroport de Palma de Mallorca / Enrique Calvo (Reuters)

El repunt de la pandèmia en les últimes setmanes, impulsat sobretot per les noves variants, està portant els governs de tota Europa a fer marxa arrere en la desescalada posterior a la tercera onada i tornar a endurir les restriccions a les portes de la Setmana Santa. A causa de l'empitjorament de la situació epidemiològica, els principals països del Vell Continent opten per restringir la mobilitat de cara a les vacances de Pasqua amb nous confinaments locals i sancions per a viatges no essencials. Una frenada que impacta de ple en el sector turístic de la Comunitat Valenciana, que confiava que els visitants estrangers foren un baló d'oxigen per a reflotar la temporada. Segons les previsions de la Generalitat, s'esperen vora 31.000 turistes entre l'1 i el 7 d'abril. La xifra final dependrà de les limitacions d'eixida i entrada que decrete finalment cada país. 

Espanya, en contraposició a la majoria de països europeus, ha decidit juntament amb les comunitats autònomes no tancar més la mà i mantindre les restriccions javigents per a les festivitats, tot i l'augment de casos de coronavirus. La taxa d'incidència encadena ja diverses jornades de pujada, encara que eixe increment, això sí, és més baix del que han registrat altres estats de l'entorn, com ara França i Alemanya. Tots els ulls estan posats fonamentalment en el que decidisquen aquests països en les pròximes hores, dos dels principals mercats emissors de turisme a la Comunitat Valenciana. 

En principi, els turistes estrangers sí que poden entrar a Espanya perquè, encara que hi ha limitacions als desplaçaments interiors a causa del tancament perimetral decretat entre el 26 de març i el 9 d'abril que afecta totes les autonomies, sí que es permeten els exteriors. El govern espanyol ha justificat diverses vegades l'obertura de les fronteres estatals apel·lant a la "reciprocitat" de moviments que marca el Tractat de Schengen, que continua en vigor malgrat la pandèmia i permet la lliure circulació de persones pels països que conformen eixe espai. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, recordava aquest dimecres que la Unió Europea no ha suspés de moment la mobilitat, però sí que recomana mesures preventives per a garantir la salut pública durant la pandèmia. Per ara, es considera suficient una PCR negativa i el compliment de les restriccions vigents en el territori espanyol, que impedeixen, per exemple, desplaçar-se d'una comunitat autònoma a un altra. 

Polèmica a Alemanya pels viatges a Mallorca

A Alemanya, la desescalada després de la tercera onada ha sigut efímera. La flexibilització de les restriccions, després de mesos amb dures mesures de tancaments, ha tornat a impulsar a l'alça la corba i només en les últimes 24 hores l'Institut Robert Koch ha quantificat més de 22.000 contagis en el país, el repunt més gran des del 14 de gener. Després d'un debat nacional considerable, la cancellera, Angela Merkel, ha revocat la paralització de l'activitat pública i econòmica per a la Setmana Santa que havia acordat amb els governs regionals, tot i que sí que hi haurà restriccions en les reunions socials i la restauració, que continua tancada. Merkel ha alertat aquest dijous de la "nova pandèmia" del coronavirus generada per l'extensió de les mutacions, especialment la britànica (coneguda com B.1.1.7), "més agressiva i infecciosa", però confia que amb la vacunació es veu "la llum al final del túnel". 

Un dels punts que més polseguera està generant a Alemanya són els viatges a l'estranger durant les vacances. Les autoritats alemanyes van llevar la Comunitat Valenciana i les Balears del llistat de zones considerades de risc, fet que ha disparat la demanda per a passar la setmana festiva a l'illa de Mallorca. De moment, el govern germànic no prohibeix els vols internacionals a aquestes zones, però sí que aconsella limitar els viatges només als que siguen "essencials". Diversos mitjans alemanys, però, informaven aquest dimecres que l'executiu de Merkel ja està estudiant prohibir temporalment els viatges de vacances a l'estranger per a tallar la polèmica sobre els desplaçaments a Mallorca. Hi ha dubtes sobre la constitucionalitat d'aquesta restricció, i per això els ministeris d'Interior i Justícia estan analitzant la viabilitat legal amb l'objectiu d'evitar revessos judicials.

Augmenta la pressió hospitalària a França

També s'espera un enduriment de les restriccions a França, que el govern de Macron va anunciar aquest dimecres en una sèrie de departaments del país, a falta de conèixer les mesures concretes.

Els indicadors de pressió hospitalària empitjoren a gran velocitat al país, especialment a la regió de París, i també preocupen els departaments de l'Aube, la Nièvre i el Roine (la capital és Lió), on s'ha observat un increment de la incidència de la Covid-19. En aquestes àrees viuen més de dos milions de persones. 

En tot cas, segueixen les limitacions a la mobilitat des del 20 de març en els 16 departaments del país (inclòs París, on viu un terç de la població) en els quals l'epidèmia s'havia expandit amb més força. El primer ministre francés, Jean Castex, ha insistit que no s'organitzen dinars amb persones que no pertanguen a la mateixa llar.

França té quasi totalment tancades les fronteres amb la immensa majoria dels països que no pertanyen a l'espai econòmic europeu i desaconsella, encara que no prohibeix, viatjar als de la Unió Europea.

Multes al Regne Unit

Amb les actuals restriccions, la mobilitat dins del Regne Unit està limitada a unes certes activitats com a desplaçaments per treball, cuidat de malalts i emergències. La ciutadania ha de restringir els moviments a l'"àrea local" en qualsevol altra circumstància. 

Viatjar a l'estranger també està permés només sota supòsits especials. Tractar d'abandonar el país per a fer turisme, o per qualsevol altre motiu no catalogat com a essencial, es castigarà amb multes de 5.000 lliures (5.800 euros) a partir de dilluns. Per a entrar al Regne Unit és necessària una PCR o un test d'antígens negatiu realitzat en els tres dies previs al viatge. Una vegada en terres britàniques, és obligatòria una quarantena de deu dies i ltres dos PCR negatives, en el segon i el huité dia d'aïllament.

Itàlia, confinada per Setmana Santa

A Itàlia està prohibit viatjar entre regions almenys fins al 27 de març. Des del passat dia 15 i fins al 6 d'abril, totes les regions amb una incidència setmanal superior als 250 contagis per 100.000 habitants passen a un confinament en el qual està prohibit eixir de casa, excepte per motius de treball, salut, necessitat urgent, o per a fer esport en els voltants del domicili.

A més, el govern italià ha decretat un confinament de tot el país per als dies festius deSetmana Santa a escala nacional (3, 4 i 5 d'abril). Quant als viatges de l'exterior, tota la ciutadania que procedisca de la majoria de països europeus han de presentar una prova d'antígens o PCR negativa realitzada 48 hores abans.

També et pot interessar