Evacuacions massives a Florida mentre esperen l'huracà Milton: "És qüestió de vida o mort"

Els experts pronostiquen que tocarà terra dimecres de vesprada i avisen que podria ser el més potent del segle

L'huracà Milton s'aproxima cap a Florida
L'huracà Milton s'aproxima cap a Florida / National Hurricane Center

Engrandit i de nou classificat com a categoria 5 en l'escala de Saffir-Simpson, l'huracà Milton s'enfila este dimecres cap a les costes de Florida, al sud-est dels Estats Units. Les pròximes hores de l'evolució són clau, però els experts i les autoritats adverteixen que tocarà terra com un dels ciclons més perillosos i potents de tot el segle al país i urgeixen la població a abandonar les zones on previsiblement farà més mal. De fet, el president estatunidenc, Joe Biden, ha cancel·lat els viatges que tenia previstos a Alemanya i Angola a causa del fenomen i ha demanat als habitants de Florida que facen cas de les ordes d'evacuació perquè "és qüestió de vida o mort".

De moment, Milton ha obligat a tancar tres aeroports de l'estat amb antelació este dimarts i dimecres, i ja s'acumulen centenars de vols cancel·lats. A l'àrea de la badia de Tampa, un dels punts on colpejarà primer, muntanyes d'enderrocs donen encara testimoni de l'arribada fa tretze dies del mortífer Helene a la costa oest dels Estats Units.

L'huracà Milton s'ha intensificat com "enormement perillós" pel Centre Nacional d'Huracans (NHC) i manté la trajectòria rumb a la costa de Florida, on està previst que arribe a última hora d'este dimecres. Sembla que ja des de la vesprada, en horari local, "començaran a complicar-se" les condicions meteorològiques, segons les prediccions més recents, mentre s'allunya gradualment de les costes de Yucatán (Mèxic) sense que s'hagen reportat víctimes mortals i havent causat danys menors.

Tot apunta que la pitjor part de l'impacte se l'endurà els Estats Units. Es calcula que podria provocar destrosses a Florida de vora 160.000 milions d'euros, segons algunes previsions preliminars. "Encara que és massa prompte per a fer estimacions de pèrdues assegurades", l'impacte d'un huracà com Milton en una de les regions més poblades de Florida "podria resultar en pèrdues de dos dígits i mig de milers de milions de dòlars", segons declaracions d'analistes de Wall Street que ha arreplegat este dimarts el canal CNBC.

"Si et quedes, moriràs"

En este context d'alerta, el president Biden va comparéixer dimarts de vesprada per a alertar la població sobre els perills d'un fenomen que, segons ha afirmat, "podria ser el pitjor huracà que castigue Florida en més d'un segle" i que ha descrit com a "devastador". "Inste a tots els que es troben en la trajectòria de l'huracà Milton que escolten les autoritats locals i seguisquen les mesures de seguretat. Si estan sota ordes d'evacuació, han d'evacuar ara mateix. Haurien d'haver evacuat ja. És una qüestió de vida o mort, i no és una exageració", ha dit.

La mateixa advertència han llançat autoritats com el governador de Florida, Ron DeSantis o alguns alcaldes de municipis potencialment en risc. DeSantis ha insistit que no es pot controlar la intensitat que puga tindre la tempesta i que sols poden previndre. "L'única cosa que podem controlar són les decisions que es prenen a escala individual per a poder protegir-se a un mateix o a la família. Esperem tindre el mínim mal possible, però veient com és de gran esta tempesta, sí, hi haurà danys significatius en diferents parts de Florida", ha advertit.

També et pot interessar

stats