L'exèrcit israelià assegura haver matat un altre comandant de Hezbol·là en un bombardeig a Beirut

Les forces hebrees mobilitzen una quarta divisió per a operacions terrestres al sud del Líban i ordenen noves evacuacions

Una columna de fum s'eleva sobre els suburbis del sud de Beirut després d'un bombardeig, este dilluns
Una columna de fum als suburbis del sud de Beirut després d'un bombardeig, este dilluns / Mohamed Azakir (Reuters)

L'exèrcit israelià ha assegurat este dimarts que les forces aèries han matat un altre dirigent de la milícia libanesa Hezbol·là, Suhail Hussein Husseini, en un bombardeig a Beirut, la capital del Líban. Este comandant seria l'última víctima d'una sèrie d'atacs mortals llançats pel país hebreu contra dirigents del moviment xiïta, entre ells el que fora el màxim líder, Hassan Nasrallah. Els militars d'Israel han assenyalat en un comunicat que Husseini s'ocupava "del pressupost i la gestió logística dels projectes més sensibles" de Hezbol·là, com la planificació d'atacs des de Síria i el Líban, i que va jugar "un paper crucial" en les transferències d'armes entre l'Iran i la milícia.

Israel ja va assegurar el 28 de setembre haver "liquidat" íntegrament la cúpula militar del grup xiïta, després de l'assassinat en un bombardeig massiu de Nasrallah i altres alts càrrecs, i va dir que estava preparat per a una "escalada més àmplia" en cas d'un atac en represàlia coordinat per l'Iran.

La crisi al Pròxim Orient és més crua cada dia que passa, després d'un any de guerra. Israel aferma la incursió terrestre al sud del Líban amb la mobilització d'una quarta divisió, mentre que a Gaza continuen llançant bombes a pesar de les reiterades crides internacionals per a un cessament del foc.

Este dimarts l'exèrcit hebreu ha informat que la divisió cuirassada 146 ha començat a fer "activitats operatives limitades, localitzades i específiques" al sud-oest del Líban, sumant-se a altres tres que ja s'havien convocat després de la invasió fa huit dies. Este moviment afig milers de militars addicionals a l'ofensiva terrestre d'Israel, i segons el diari Times of Israel, la xifra total de soldats desplegats al Líban podria ja superar els 15.000.

Paral·lelament, de matí, les sirenes antiaèries s'han activat en diverses localitzacions al nord d'Israel, en resposta als quasi 200 projectils que ha disparat Hezbol·là cap a territori israelià en les últimes hores. Les forces armades hebrees, però, no han especificat danys. En canvi, han emés una nova advertència d'evacuació per als residents dels barris meridionals de Beirut, alertant de nous atacs "en un futur pròxim" que seguiran als 120 coets que ja han llançat. Així mateix, han demanat a la població que evite la zona costanera del sud del riu Awali.

L'ofensiva d'Israel al país àrab ja ha costat la vida a més de 2.000 libanesos i ha deixat unes 9.800 ferides, segons el Centre d'Operacions d'Emergències del Ministeri de Salut. La majoria de les víctimes es concentren en les dos últimes setmanes, coincidint amb la campanya intensa de bombardejos efectuada per les forces hebrees. A més, ha forçat el desplaçament de vora 1,2 milions de residents.

Escalada en augment

Amb l'encreuament de coets entre Hezbol·là i Israel de rerefons, encara se succeeixen missatges de peticions de pau i amenaces de guerra total. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, s'ha dirigit a la nació en l'aniversari dels atacs de la milícia islàmica Hamàs contra territori israelià i ha deixat clara la intenció de continuar l'escalada bèl·lica. Ha assegurat que continuaran defensant-se i que tornarà a casa "tots els ostatges", siga "vius o morts". "No hem d'abandonar la guerra abans de temps. Continuarem lluitant mentre l'enemic amenace la nostra existència i la pau al nostre país" ha subratllat. Per la seua banda, el líder de Hamàs a l'exili, Khaled Meshaal, apuntava des de Qatar que Israel és un enemic i un cos estranger en la zona, i per això sosté que "ha d'eixir de la regió".

Des de l'altra part de l'Atlàntic, l'administració Biden ha recordat el suport a Israel en un comunicat de record a les víctimes del set d'octubre. Este dimecres, el secretari d'estat, Antony Blinken, i el ministre d'Afers Estrangers israelià, Israel Katz, es reuniran als Estats Units.

També et pot interessar

stats