Experts de l'ONU qüestionen la falta de transparència en les eleccions a Veneçuela i el govern de Maduro respon que són "mentides"

En un informe detallen que en la gestió de resultats de les autoritats del país van faltar les "mesures bàsiques essencials" per a celebrar "comicis creïbles"

El president Maduro (centre) en el Tribunal Suprem a Caracas
El president Maduro (centre) al Tribunal Suprem a Caracas / Leonardo Fernandez Viloria (Reuters)

Un panell d'experts de les Nacions Unides ha assenyalat este dimarts que la gestió de resultats duta a terme per les autoritats electorals veneçolanes després dels comicis del passat 28 de juliol va mancar de les "mesures bàsiques de transparència i integritat que són essencials per a celebrar eleccions creïbles". Unes conclusions que el govern del país, encapçalat per Nicolás Maduro, no ha tardat a titllar de "mentides". El president de l'Assemblea Nacional de Veneçuela, Jorge Rodríguez, ha carregat contra el grup de l'ONU, dels quals ha arribat a dir que són "un panell de fem sense paraula".

En un document intern al qual ha pogut accedir EFE s'arreplega la valoració d'un equip format per quatre especialistes electorals sobre les eleccions presidencials celebrades a Veneçuela el passat 28 de juliol, que han acabat amb disputa entre l'oficialisme i l'oposició majoritària a propòsit dels resultats. Mentre que el Consell Nacional Electoral (CNE), controlat pel chavisme, va donar el triomf a Maduro per a un tercer mandat sense publicar oficialment els resultats, la Plataforma Unitària Democràtica (PUD), liderada per l'opositora i exdiputada María Corina Machado, assegura que les actes reunides avalen una victòria folgada del seu aspirant, Edmundo González Urrutia.

L'informe de l'ONU destaca que els anuncis del CNE el 29 de juliol i 2 d'agost, "sense la publicació dels detalls o el lliurament de resultats tabulats als candidats, no té precedents en les eleccions democràtiques contemporànies". Els anuncis qüestionats consistiren en comunicacions orals sense cap suport infogràfic i, de fet, l'autoritat electoral veneçolana encara no ha publicat "cap resultat (o resultats desglossats per mesa electoral), per a fonamentar els anuncis orals segons el que es preveu en el marc legal per a les eleccions", agreguen els experts del panell.

En un altre punt de l'escrit, els observadors de l'ONU diuen haver observat una xicoteta mostra de les actes de diversos col·legis electorals que són de domini públic, incloent-hi els publicats en internet per l'oposició, els quals "exhibeixen totes les característiques de seguretat dels protocols de resultats originals".

El balanç al·ludeix a més a la denúncia feta per Maduro el 31 de juliol de 2024 davant de la cambra electoral del Tribunal Suprem de Justícia veneçolà, en la qual va demanar revisar el procés i els resultats. Va ser després d'este pas que l'entitat judicial va anunciar que procediria a un procés de verificació pericial de la documentació presentada pel CNE. Els experts assenyalen que per ara no hi ha informació detallada disponible sobre com s'està fent esta verificació.

El panell esmenta, així mateix, les protestes ocorregudes entre el 29 de juliol i el 2 d'agost, que s'han saldat amb més de vint persones assassinades —un soldat inclòs—, i més d'un miler de detinguts. Unes xifres que, segons remarca l'ens, "han continuat augmentant". "El panell també ha escoltat informes d'amenaces i intimidació contra membres del partit i funcionaris electorals", assenyala el document.

Els experts de l'organisme internacional coincideixen que la jornada electoral del 28 de juliol va transcórrer "en un ambient majorment pacífic i estava logísticament ben organitzada", mentre que el període preelectoral també es va desenvolupar de manera pacífica tot i que "va estar marcat per restriccions contínues a l'espai cívic i polític".

El CNE, que assegura haver patit un atac cibernètic el dia de les votacions, encara no ha publicat, més de dos setmanes després, els resultats desagregats que confirmen la victòria de Maduro —contravenint el seu mateix reglament—. Un silenci que nombrosos països han qüestionat. El triomf proclamat del mandatari veneçolà per a un tercer mandat consecutiu també ha sigut posat en dubte pel Centre Carter, que va participar com a observador. Paral·lelament, l'aliança antichavista va penjar en una pàgina web —investigada per la Fiscalia veneçolana— més del 80% de les actes electorals que confirmen, segons la coalició, que el seu candidat, González Urrutia, va guanyar per un marge ampli.

Acusacions de l'executiu veneçolà

La reposta del règim de Maduro no s'ha fet esperar. En un comunicat, l'executiu manifesta que el panell d'experts de l'ONU ha violat "els termes mateixos de referència subscrits amb el poder electoral" en publicar l'informe preliminar d'este dimarts, quan havien promés no fe-ho, mentre prepara una versió final per al secretari general, António Guterres, que no serà pública. "L'opinió emesa en l'irresponsable escrit no és més que un acte de propaganda que serveix als interessos colpistes de la ultradreta veneçolana, amb els quals van interactuar constantment abans, durant i després de les eleccions esmentades", sosté el govern del país caribeny.

Assegura també que el panell va tindre accés a "totes les fases del procés" electoral i també "contactes directes, via telefònica i a través de videoconferències, amb funcionaris del Departament d'Estat". Per eixa raó, el chavisme entén que "no hi ha cap dubte que les declaracions d'este grup de l'ONU són producte de les instruccions hostils emanades d'esta instància". "Esta arremesa contra la democràcia, executada per falsos experts electorals, també fracassarà, i a Veneçuela prevaldrà la justícia i el respecte a la voluntat sobirana del seu poble", ha agregat Caracas.

També et pot interessar

stats